ΑΘΗΝΑ
02:50
|
27.07.2024
Οι δηλώσεις του για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων έλαβαν την οργισμένη αντίδραση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει να «σκοτώνει μωρά», κερδίζοντας μια έξαλλη απάντηση από τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Τριντό είπε την Τρίτη ότι πρέπει να σταματήσει η «δολοφονία γυναικών, παιδιών, βρεφών» στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Ο Νετανιάχου απώθησε αυτή τη δήλωση, επιμένοντας ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τους θανάτους αμάχων, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Προτρέπω την κυβέρνηση του Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», είπε ο Τριντό στην πιο έντονη κριτική του στο Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα πριν από περισσότερες από πέντε εβδομάδες. «Ο κόσμος παρακολουθεί, στην τηλεόραση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ακούμε τις μαρτυρίες γιατρών, μελών της οικογένειας, επιζώντων, παιδιών που έχασαν τους γονείς τους».

Ο κόσμος είναι μάρτυρας αυτής της δολοφονίας γυναικών, παιδιών, μωρών. Αυτό πρέπει να σταματήσει, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη δυτική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας.

Σε μια ανάρτηση στο X που απευθύνθηκε στον Τριντό, νωρίς την Τετάρτη, ο Νετανιάχου είπε: «Δεν είναι το Ισραήλ που στοχεύει σκόπιμα αμάχους, αλλά η Χαμάς που αποκεφάλισε, έκαψε και σφάγιασε αμάχους στη χειρότερη φρίκη που διαπράχθηκε στους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα».

«Οι δυνάμεις του πολιτισμού πρέπει να στηρίξουν το Ισραήλ για να νικήσει τη βαρβαρότητα της Χαμάς», συνέχισε ο Νετανιάχου.

Ο Καναδάς υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί κατά της Χαμάς μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ομάδας στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους.

Αλλά έχει εκφράσει επίσης ανησυχία για τον αυξανόμενο απολογισμό των νεκρών στον κακοποιημένο και πολιορκημένο θύλακα, όπου περισσότεροι από 11.200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης.

«Το τίμημα της δικαιοσύνης δεν μπορεί να είναι η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία όλων των Παλαιστινίων αμάχων», είπε ο Τριντό την Τρίτη. «Όλοι οι πόλεμοι έχουν κανόνες. Η αθώα ζωή έχει την ίδια αξία, Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Περίπου 350 Καναδοί πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι και μέλη οικογενειών είχαν εκκενωθεί από τη Γάζα, πρόσθεσε.

Ο Καναδός ηγέτης κάλεσε επίσης τη Χαμάς να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που πήρε στις 7 Οκτωβρίου «αμέσως και άνευ όρων».

Διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν πει ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα νοσοκομεία «θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τριντό ζήτησε μια σημαντική ανθρωπιστική παύση στη σύγκρουση για να επιτραπεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η παράδοση βοήθειας για την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα