ΑΘΗΝΑ
16:51
|
04.05.2024
Επανεκκίνηση διαλόγου με διαφωνίες και τον Αμερικανό πρόεδρο να αποκαλεί εκ νέου τον Κινέζο ομόλογό του «δικτάτορα». Συνάντηση στην έπαυλη που γυριζόταν η σαπουνόπερα «Δυναστεία».
Στο Σαν Φρανσίσκο η συνάντηση Μπάιντεν-Τζινπίνγκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επανέναρξη του διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας με τους προέδρους Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ να συμφωνούν ότι διαφωνούν σε πολλά ειδικά για το ζήτημα της Ταϊβάν.

Αρκετά προκλητικά ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε εκ νέου τον Κινέζο ομόλογό του «δικτάτορα», στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έπαυλη Φιλόλι, τόπο γυρισμάτων της θρυλικής σαπουνόπερας «Δυναστεία», έξω από το Σαν Φρανσίσκο.

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε Μπάιντεν επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό που είχε ήδη προκαλέσει αγανακτισμένες αντιδράσεις από πλευράς Πεκίνου.

Η συνάντηση ωστόσο εισέφερε την επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δυο μεγάλων δυνάμεων, που είχαν διακοπεί για πάνω από έναν χρόνο, εξαιτίας της επίσκεψης της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι.

Η τετράωρη σύνοδος ήταν «εποικοδομητική και παραγωγική», σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως οι δυο ηγέτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μιλήσουν «απευθείας και άμεσα» ο ένας με τον άλλο σε περίπτωση που ενσκήψει κρίση.

Καθώς η σύνοδος, προσεκτικά χορογραφημένη ώστε να δώσει εικόνα αποκατάστασης της ηρεμίας στη σχέση -οι δυο ηγέτες για παράδειγμα εμφανίστηκαν για λίγο μπροστά στους φωτογράφους κάνοντας περίπατο σε περιποιημένο κήπο- δεν επέλυσε στην πραγματικότητα κανένα από τα ζητήματα που αποτελούν αγκάθια.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ συμφώνησε να λάβει, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, «μέτρα για να μειωθεί σημαντικά» η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης. Το πολύ ισχυρό συνθετικό οπιοειδές παράγεται με χημικές ουσίες προερχόμενες κυρίως από την Κίνα και ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Ακόμη, Ουάσιγκτον και Πεκίνο αποφάσισαν να συζητήσουν για την τεχνητή νοημοσύνη, σχηματίζοντας κοινή ομάδα ειδικών.

Αναφερόμενος στην Ταϊβάν ο Σι Τζινπίνγκ του κάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του να «πάψει να εξοπλίζει» την Ταϊβάν, τονίζοντας πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία. Το καθεστώς της νήσου, που το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του και όπου θα γίνουν προσεχώς προεδρικές εκλογές παραμένει κεντρικό ζήτημα που προκαλεί τριβές.

Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε τον Τζινπίνγκ να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την ηθελημένα αμφίσημη στάση της Ουάσιγκτον: δεν τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της, αλλά ταυτόχρονα λέει πως θα την υπερασπιστεί αν γίνει προσπάθεια κατάληψής της διά της βίας.

«Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος»

Η Ουάσιγκτον αναμένει επίσης η Κίνα -εταίρος του Ιράν και της Ρωσίας- να τηρεί ισορροπίες σε μεγάλες διεθνείς κρίσεις, όπως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς κι αυτός στην Ουκρανία.

Οι δυο Πρόεδροι είχαν αρχικά συνάντηση μαζί με τις αντιπροσωπείες τους, κατόπιν γευμάτισαν σε πολύ πιο στενή σύνθεση, ενώ έκαναν περίπατο μαζί, κάτι που εμφανώς έγινε για τις κάμερες.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε για ακόμη μια φορά πως σκοπός της συνάντησης είναι να υπάρξει «υπεύθυνη» διαχείριση της αντιπαλότητας των δυο χωρών, ώστε να μην «εκτραχυνθεί», να μη «μετατραπεί σε σύγκρουση». Και ο πρόεδρος της Κίνας απάντησε πως οι δυο χώρες δεν γίνεται να «γυρίσουν την πλάτη» η μια στην άλλη. «Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος ώστε και οι δυο χώρες μας να ευημερήσουν», είπε -το επαναλαμβάνει αρκετά συχνά-, παρότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν επιδοθεί σε άγριο ανταγωνισμό σε οικονομικό, τεχνολογικό, στρατηγικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Πάντως τόνισε στον κ. Μπάιντεν πως οι αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα της Κίνας».

Η προηγούμενη συνάντηση των δυο Προέδρων διά ζώσης είχε γίνει πριν από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022, στο περιθώριο της συνόδου της G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα