Κι όλα μοιάζουν ένα τίποτα
και κυκλοφορούν ανύποπτα…
Τέλος ο καφές στην πλατεία για τη «χοντρή νευρικιά», όχι όμως για τα τεκνά, τα φρικιά και τους αθλητές. Με «υπογραφή» της Άλκηστι Πρωτοψάλτη το θρυλικό τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη «Άδωνις» παίρνει άλλη διάσταση και προσαρμόζεται πλέον στη νέα εποχή του politically correct (πολιτική ορθότητα ελληνιστί).
Άλλωστε, δεν είναι πρώτη φορά που ταινίες, βιβλία, τραγούδια έχουν αλλάξει και έχουν προσαρμοστεί ή έχουν αποσυρθεί για τις «ανάγκες» του politically correct. Ακόμα και σειρές του παρελθόντος έχουν κοπεί από την τηλεόραση για αυτό τον λόγο, καθώς σχολιάζονται άτομα για τα κιλά τους, την εμφάνισή τους, γενικά για το παρουσιαστικό τους. (Εμένα μη με ρωτάτε αν συμφωνώ ή όχι, διότι ως ιστορικός και αρχαιολόγος θα απαντούσα «Ας μη διαβάζουμε τότε την αρχαία και νεότερη ιστορία, γιατί εκεί μέσα να δεις τι γίνεται…και τι ΜΗ politically correct υπάρχει -Διαβάζουμε και κρίνουμε ανάλογα την εποχή. Και για να μπορούμε να κρίνουμε σωστά πρέπει να υπάρχει υλικό-»).
Στο θέμα μας τώρα, η γνωστή τραγουδοποιός Άλκηστις Πρωτοψάλτη σε συναυλία που έδωσε στο θέατρο Παλλάς, υπό τον τίτλο «Δυο φωνές, με μια καρδιά», μαζί με τον Γιώργο Νταλάρας το βράδυ της Τρίτης (14/11), ερμήνευσε το αγαπημένο «Άδωνις», σε στίχους και μουσική του σπουδαίου Σταμάτη Κραουνάκη (το οποίο περιλαμβάνεται στον δίσκο «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ», 1985).
Κατά τη διάρκεια λοιπόν, της ερμηνείας του τραγουδιού, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη αφαίρεσε τη φράση «και μια χοντρή» από τους στίχους, σε μια προσπάθειά της, ενδεχομένως, να καταδικάσει το body shaming. Πάντως ήταν μια στιγμή που πρόσεξαν πολλοί από τους θεατές.
Οι στίχοι έχουν ως εξής:
Πάμε στον Άδωνι για καφέ
που πηγαίνουν τεκνά και φρικιά
και αράζουνε και αθλητές
και που πηγαίνει και μία χοντρή νευρικιά
Κυριακή να της φύγει το στρες.
Η αντίδραση του Σταμάτη Κραουνάκη σε όλο αυτό; Δεν φαίνεται να τον ένοιαξε και πολύ:
«Θα απαντήσω για να μη λυσσάξετε. Ο κάθε ερμηνευτής, στη ζωντανή απόδοση των τραγουδιών έχει το δικαίωμα να πειράξει οτιδήποτε. Εγώ όταν λέω το τραγούδι τη «χοντρή» τη δείχνω και όλες οι χοντρούλες από κάτω ενθουσιάζονται. Αυτό είναι μια προσωπική της άποψη, θεωρεί ότι κάτι φταίει και δεν κάνει να λέμε τους ανθρώπους χοντρούς κλπ.» Και συνέχισε, τονίζοντας ότι το τραγούδι είναι 40 ετών και είναι αθώο. «Την αγαπώ (εννοεί την κα. Πρωτοψάλτη) και δεν με νοιάζει αν αφαίρεσε τη λέξη, είναι ένα τραγούδι χαριτωμένο, θα μπορούσε να προσθέσει και στίχο, δεν τρέχει τίποτα».
Και αν δεν μπορούν να πάνε όλοι στο Άδωνι για καφέ, τουλάχιστον ας το ακούσουμε από το σπίτι μας, πίνοντας καφέ: