ΑΘΗΝΑ
16:24
|
28.04.2024
Αγανάκτηση έχουν δημιουργήσει στις ΗΠΑ οι προσπάθειες εισαγγελέα που κατηγορείται για διαφθορά να υπονομεύσει τον νέο πρόεδρο, Μπερνάντο Αρέβαλο.
Ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρέβαλο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εισαγγελέας στη Γουατεμάλα κινήθηκε για να αφαιρέσει την ασυλία του εκλεγμένου προέδρου Μπερνάρντο Αρέβαλο λόγω δίωξης που υφίσταται εναντίον του, στην τελευταία κλιμάκωση μιας πολιτικής κρίσης που οι επικριτές λένε ότι πρόκειται για ένα αντιδημοκρατικό σχέδιο με στόχο την ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο εισαγγελέας Άνχελ Σάντσεθ, ο οποίος εργάζεται υπό τον Γενικό Εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρρας, κατηγόρησε τον Αρέβαλο και τον συνυποψήφιό του για συνενοχή στην κατάληψη του πανεπιστημίου Σαν Κάρλος της πρωτεύουσας πέρυσι, κατηγορώντας τους για καταστροφή πολιτιστικών αγαθών, παράνομη συνεργασία και επιρροή σε εμπορία ανθρώπων.

Ο Πόρρας, ο οποίος κατηγορείται ο ίδιος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για διαφθορά, έχει συνεχίσει την ποινική έρευνα εναντίον του μεταρρυθμιστή κατά της διαφθοράς Αρέβαλο καθώς και του κεντροαριστερού κόμματός του, το Κίνημα Σπόρος, από τότε που κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Αύγουστο.

Η προσπάθεια άρσης της ασυλίας του Αρέβαλο και της εκλεγμένης αντιπροέδρου Καρίν Ερέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάλματα σύλληψης και τελικά να διαταράξει την προγραμματισμένη ορκωμοσία τους τον Ιανουάριο, αν και τόσο οι δικαστές όσο και οι νομοθέτες πρέπει να σταθμίσουν ακόμη την απόφαση.

Αργότερα την Πέμπτη, ο Αρέβαλο κατήγγειλε την ενέργεια του εισαγγελέα ως «απόλυτα παράνομη» και προσβολή της δημοκρατίας.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η απεριόριστη ικανότητά τους να κατασκευάζουν υποθέσεις», είπε ο Αρεβάλο, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες δεν θα τον εμποδίσουν να αναλάβει καθήκοντα.

Οι ενέργειες του εισαγγελέα, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για άλλους 27 καθώς και νέες αστυνομικές επιδρομές για αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων, καταδικάστηκαν επίσης από ανώτερο διπλωμάτη των ΗΠΑ.

«Οι σημερινές επιδρομές (με εντολή εισαγγελέων) και άλλες συνεχιζόμενες προσπάθειες για την υπονόμευση της δημοκρατίας στη Γουατεμάλα είναι απαράδεκτες», έγραψε ο Μπράιαν Νίκολς, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Δυτικό Ημισφαίριο, σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων X.

Πρόσθεσε πως αυτοί που επιδιώκουν να μπλοκάρουν το Αρέβαλο «θα αντιμετωπίσουν συνέπειες» αλλά δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μετά τη νίκη του Μπερνάρντο Αρέβαλο στις εκλογές του Αυγούστου, έχουν ξεσπάσει μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους όλης της χώρας με τους πολίτες να ζητούν την παραίτηση του εισαγγελέα Πόρας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα