ΑΘΗΝΑ
12:19
|
18.05.2024
Ο πρόεδρος Τζορτζ Γουεά αναγνώρισε την ήττα του από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζόζεφ Μποακάι δεξί χέρι της Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, της πρώτης εκλεγμένης γυναίκας…
Ο 78χρονος Τζόζεφ Μποακάι νέος πρόεδρος της χώρας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Λιβερίας και θρύλος του ποδοσφαίρου Τζορτζ Γουεά αναγνώρισε την ήττα του από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζόζεφ Μποακάι μετά από έναν σκληρό δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών, λέγοντας ότι είναι «ώρα να βάλουμε το εθνικό πάνω από το προσωπικό συμφέρον».

Τα τελευταία και σχεδόν πλήρη αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Μποακάι, δεξί χέρι της Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, της πρώτης εκλεγμένης γυναίκας αρχηγού κράτους στην Αφρική από το 2006 έως το 2018, προηγείται με σχεδόν 51% των ψήφων στη Λιβερία, την παλαιότερη δημοκρατία της Αφρικής που ιδρύθηκε από απελευθερωμένους Αμερικανούς σκλάβους.

«Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απόψε, αν και όχι οριστικά, δείχνουν ότι ο Μποακάι έχει ένα προβάδισμα που δεν μπορούμε να ανατρέψουμε», είπε ο Γουεά σε ομιλία του στο εθνικό ραδιόφωνο αργά το βράδυ της Παρασκευής. Πρόσθεσε, δε, ότι το κόμμα του, CDC «έχασε τις εκλογές, αλλά η Λιβερία κέρδισε».

«Ο λαός της Λιβερίας μίλησε και ακούσαμε τη φωνή του. Ωστόσο, η μικρή διαφορά ψήφων αποκαλύπτει έναν βαθύ διχασμό εντός της χώρας μας», είπε ο Γουεά στην ομιλία του. «Ας γεφυρώσουμε όποιους διαχωρισμούς προκλήθηκαν από την προεκλογική εκστρατεία και ας ενωθούμε ως ένα έθνος και ένας λαός», τόνισε.

Οι εκλογές ήταν οι πρώτες από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη το 2018 τερμάτισαν την ειρηνευτική αποστολή τους, η οποία δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο περισσότερων από 250.000 ανθρώπων στους δύο εμφυλίους πολέμους στη Λιβερία μεταξύ 1989 και 2003.

Ο 78χρονος Μποακάι είχε χάσει το 2017 από τον 57χρονο Γουεά, με μεγάλη διαφορά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017. Η εκλογή του διάσημου στη χώρα του ποδοσφαιριστή, είχε πυροδοτήσει μεγάλες ελπίδες αλλαγής στη Λιβερία, στον απόηχο συνεχών εμφυλίων πολέμων και της φονικής επιδημίας του Έμπολα την περίοδο 2014-2016. Όμως οι επικριτές κατηγόρησαν την κυβέρνησή του για διαφθορά και τον ίδιο ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του να βελτιώσει τη ζωή των φτωχότερων στρωμάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν τον Μποακάι για τη νίκη του και τον Πρόεδρο Γουεά για την ειρηνική αποδοχή των αποτελεσμάτων. «Καλούμε όλους τους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του προέδρου Γουεά και να αποδεχθούν τα αποτελέσματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ σε ανακοίνωσή του.

Το περιφερειακό μπλοκ ECOWAS, η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, δήλωσε ότι οι εκλογές ήταν «σε μεγάλο βαθμό» ειρηνικές, αλλά σημειώθηκαν μεμονωμένα περιστατικά που οδήγησαν σε «τραυματισμούς και νοσηλεία» σε τέσσερις επαρχίες.

Οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας άφησαν αρκετούς νεκρούς πριν από τον πρώτο γύρο και δημιούργησαν φόβους για μεταεκλογική βία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Ζημιές σε εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Ουκρανία: Καταγγελία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για παράνομη κατεδάφιση ναού

Μέξικο: Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος και άλλοι 5 σε προεκλογική εκδήλωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα