ΑΘΗΝΑ
17:12
|
08.05.2024
Αμφίρροπος αναμένεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών μεταξύ του «κεντρώου» Σέρχιο Μάσα και του «αντισυστημικού» ακροδεξιού, Χαβιέρ Μιλέι.
Σέρχιο Μάσα εναντίον Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 19 Νοεμβρίου οι πολίτες της Αργεντινής για να επιλέγουν τον ένοικο της Κάσα Ροσάδα (Προεδρικό Μέγαρο) για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας είναι ο «κεντρώος» πρώην υπουργός Οικονομικών, Σέρχιο Μάσα και ο «αντισυστημικός» ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλέι και η μάχη τους αναμένεται αμφίρροπη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Μάσα πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 36,7% ενώ ο Μιλέι ήρθε δεύτερος με ποσοστό 30%. Ο ακροδεξιός υποψήφιος, ο οποίος διακηρύσσει πως θα τερματίσει μία και καλή την «πολιτική κάστα» με το αλυσοπρίονο, φέρεται να έχει καλύψει αρκετά τη διαφορά που τον χώριζε από τον αντίπαλό του.

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί στις 08.00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν το απόγευμα στις 18.00. Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και το γεγονός ότι το 40% των Αργεντινών ζει στα όρια της φτώχειας αναμένεται να επηρεάσουν την ψήφο του λαού της Αργεντινής και να κρίνουν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Η επικράτηση του Σέρχιο Μάσα έναντι του Μιλέι στις 22 Οκτωβρίου εξέπληξε τους πολιτικούς αναλυτές και δημοσκόπους, αφού επί ημερών τους στο υπουργείο Οικονομικών ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 143%. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποσπάσει το 45% των ψήφων και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν απρόβλεπτο αντίπαλο, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι αρνητής της αλλαγής του κλίματος, τάσσεται κατά των αμβλώσεων και υπέρ της οπλοκατοχής.

Η τρίτη φιναλίστ της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Οκτωβρίου, εκπρόσωπος της παραδοσιακής δεξιάς Πατρίσια Μπούλριτς, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον αυτοαποκαλούμενο «αναρχο-καπιταλιστή» Μιλέι στην κάλπη του δεύτερου γύρου.

Ο 53χρονος Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος ίδρυσε την παράταξη La Libertad Avanza το 2018, έχει συγκεντρώσει γύρω το απογοητευμένο με τα παραδοσιακά κόμματα εκλογικό σώμα. Ως πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική, χωρίς να έχει αμαυρωθεί από σκάνδαλα ή λάθη του παρελθόντος ο ακροδεξιός έχει πείσει ακόμα και τη νεολαία ότι δικαιούται μια ευκαιρία για να βγάλει την Αργεντινή από το φαύλο κύκλο των οικονομικών κρίσεων. Ο Μιλέι μιλάει ακόμα και για κατάργηση του εθνικού νομίσματος, πέσος, της Κεντρικής Τράπεζας και για τη δολαριοποίηση της εθνικής οικονομίας. Επιπλέον, υπόσχεται λιγότερο κράτος. Φλερτάρει συνεχώς με τον προκλητικό λόγο, αφού εκτός της χαλάρωσης των νόμων για την οπλοχρησία και οπλοκατοχή, έχει φτάσει σε σημείο να πει ότι θα νομιμοποιήσει την αγορά ανθρώπινων οργάνων. Ο Μιλέι έχει δεχθεί δριμεία κριτική από τον Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο Α΄, τον οποίο ο προεδρικός υποψήφιος έχει αποκαλέσει «κομμουνιστή».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο 51χρονος Σέρχιο Μάσα έχει διατελέσει πρόεδρος της Γερουσίας πριν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών το 2022 επί προεδρίας των Περονιστών. Προσπαθεί να κερδίσει το εκλογικό σώμα με την κυβερνητική του εμπειρία αλλά και διακηρύσσοντας πως θα συνεχίσει την κοινωνική πολιτική των επιδομάτων για τις ευάλωτες ομάδες κοινωνίας της Αργεντινής. Στα κοινωνικά ζητήματα είναι πιο φιλελεύθερος από τον αντίπαλό του στηρίζοντας το δικαίωμα στην άμβλωση και την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στα διεθνή και στις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Γάζα οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι έσπευσαν να καταδικάσουν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς αναγνωρίζοντας στο Ισραήλ το δικαίωμα στην «αυτοάμυνα». Το γιατί μας το εξηγεί εδώ ο Αλέξανδρος Γούλας.

Τέλος, ένα νέο στοιχείο στην προεκλογική εκστρατεία της Αργεντινής ήταν η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι δύο υποψήφιοι και οι τους υποστηρικτές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία δημιουργώντας εικόνες και βίντεο από το μηδέν. Η ΤΝ έχει κάνει τους Μάσα και Μιλέι να λένε πράγματα που δεν έχουν πει και να πρωταγωνιστούν σε διάσημες ταινίες προκαλώντας έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν τα διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν είναι όντως αληθινά.

Σε μία αφίσα ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού κεντροαριστερού συνασπισμού Σέρχιο Μάσα, να δείχνει προς έναν γαλάζιο ουρανό, περιτριγυρισμένος από εκατοντάδες ηλικιωμένους ανθρώπους -με μονότονα ρούχα, με σοβαρά και συχνά παραμορφωμένα πρόσωπα-, που τον κοιτούν με ελπίδα. Ο Χαβιέρ Μιλέι  αντεπιτέθηκε διαμοιράζοντας στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες τεχνητής νοημοσύνης που απεικονίζουν τον Μάσα ως Κινέζο κομμουνιστή ηγέτη και τον ίδιο ως ένα χαριτωμένο λιοντάρι καρτούν. Έχουν προβληθεί περισσότερες από 30 εκατομμύρια φορές.

Το αποτέλεσμα, πάντως, ακόμα θα κριθεί στην κάλπη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ε.Ε: Εγκρίθηκε το σχέδιο για χρηματοδότηση του Κιέβου μέσω των δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων

Εκλεισε η Βεντήρη δίπλα στο Χίλτον λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα

Ελεύθερος 56χρονος μετά από σύλληψη για ενδοοικογενειακή βία

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα