ΑΘΗΝΑ
05:10
|
08.12.2023
«Για να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας που χάσαμε, για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, για να κινητοποιηθούμε συλλογικά ενάντια στις αιτίες που προκαλούν αυτά τα εγκλήματα».
Στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με συνθήματα «Όχι στη συγκάλυψη του Εγκλήματος των Τεμπών» και «Όχι στην αμνήστευση των τροχαίων Εγκλημάτων» ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα και ο σύλλογος ΤΕΜΠΗ 2023 καλούν  σήμερα Κυριακή 19  Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Με αίτημα να επικρατήσει η μνήμη ενάντια στη λήθη οι σύλλογοι καλούν τα μέλη τους, δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση υπενθυμίζοντας τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν τα τροχαία εγκλήματα:

Στον κόσμο: Ένας νεκρός στην άσφαλτο κάθε 24 δευτερόλεπτα.150 νεκροί κάθε μία ώρα. 1.350.000 άνθρωποι νεκροί και πολλαπλάσιοι ανάπηροι κάθε χρόνο από τροχαίες συγκρούσεις. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση:Η Ελλάδα μοιράζεται τους μεγαλύτερους δείκτες θνησιμότητας με τη Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

«Η προσπάθεια συγκάλυψης αυτής της πραγματικότητας αλλά και αποδοχής της ως “αναγκαίας θυσίας στο βωμό της ανάπτυξης” ξεκινάει από την επιμονή των υπεύθυνων και των μέσων ενημέρωσης στη χρήση της λέξης “ατύχημα” όταν περιγράφουν μια τροχαία σύγκρουση. Οι συνθήκες όμως που προκαλούν μια σύγκρουση μόνον τυχαίες δεν είναι», αναφέρουν οι διοργανωτές

Και προσθέτουν ότι «Δυστυχώς φέτος στη χώρα μας, εκτός από τα θύματα του αυτοκινήτου έχουμε και τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών. Μιας εγκληματικής τροχαίας σύγκρουσης τραίνων, μέσου σταθερής τροχιάς δηλαδή. Ένα από τα χειρότερα Ευρωπαϊκά δυστυχήματα συνέβη στην Ελλάδα. Στις 28/2/2023 δυο τρένα με 350 επιβάτες συγκρούστηκαν μετωπικά. 57 νεκροί κυρίως άτομα 19-23 χρόνων, πολυτραυματίες , ανάπηροι, καμένοι και άλλοι πόσοι ψυχικά τραυματισμένοι για πάντα. Τα τρένα κυκλοφορούσαν χωρίς καμία ασφάλεια …… ΚΑΜΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ….. και όπου βγει….»

Η κινητοποίηση διεκδικεί το δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση τονίζοντας ότι η εγκληματική διάσταση της σύγκρουσης είναι εξωφρενικά προφανής και οι ευθύνες στο ανώτατο πεδίο.

Οι σύλλογοι αναφέρουν τις βασικές ελλείψεις της σύγχρονης τεχνολογίας για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των τραίνων, την καθοριστική υποστελέχωση και έλλειψη προσωπικού, τις πελατειακές μετακινήσεις υπαλλήλων, την ανεπαρκή εκπαίδευση προσωπικού, μη τήρηση πρωτοκόλλων.

«Αιτία των συνθηκών που προκάλεσαν αυτό το αποτρόπαιο και μαζικό έγκλημα είναι η μακρόχρονη, συνεχής και ενσυνείδητη πολιτική υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης, ιδιωτικοποίησης και τελικά απαξίωσης του σιδηρόδρομου στη χώρα μας. Πολιτική η οποία όχι μόνον δεν διακόπηκε μετά το τραγικό συμβάν, αλλά, όπως φαίνεται, το χρησιμοποιεί για να εδραιωθεί η πλήρης απαξίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στη χώρα και η συνεπαγόμενη απόλυτη κυριαρχία του ιδιωτικού αυτοκινήτου στις μεταφορές».

«Για να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας που χάσαμε, για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, για να κινητοποιηθούμε συλλογικά ενάντια στις αιτίες που προκαλούν αυτά τα εγκλήματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγωνία στη Συρία ενόψει ανάσχεσης βοήθειας σε τρόφιμα

Διάσωση μεταναστών ανοικτά της Γαύδου

Ιερουσαλήμ: Ακροδεξιοί και αστυνομικοί πιάστηκαν στα χέρια

Σφυροκοπούν βόρεια και νότια Γάζα-Επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα