ΑΘΗΝΑ
14:10
|
28.04.2024
Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τους ομήρους λέει ο Λευκός Οίκος. Απομακρύνθηκαν από το αλ-Σίφα τα 31 πρόωρα μωρά.
Τα 30 πρόωρα βρέφη θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 31 Παλαιστίνιοι ήρθαν να προστεθούν τις τελευταίες ώρες στον τραγικό απολογισμό των πάνω από 13.000 νεκρών της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, μετά από επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς Νουσεϊράτ και Μπουρεΐτζ, στην κεντρική Γάζα, με δύο δημοσιογράφους να συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σημερινά θύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ο συνολικός αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου είναι 44, ανάμεσά τους τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος.

Κτίρια κατοικιών ισοπεδώθηκαν επίσης στην Χαν Γιουνίς, ενώ η τελευταία επίθεση που σημειώθηκε στο Ευρωπαϊκό νοσοκομείο στοίχισε τη ζωή σε δύο Παλαιστίνιους.

Χθες, δεκάδες άνθρωποι – πληροφορίες τους φέρουν να ξεπερνούν τους 80 – ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στα σχολεία αλ-Φακούρα και Ταλ αζ-Ζαατάρ, που βρίσκονται υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα, λίγες ώρες μετά την δραματική εκκένωση του νοσοκομείου αλ-Σίφα που διέταξε ο ισραηλινός στρατός.

Στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παραμένουν 291 ασθενείς, και 25 γιατροί και νοσηλευτές.

Τα 31 πρόωρα μωρά που είχαν παραμείνει στο νοσοκομείο μετά την εκκένωση απομακρύνθηκαν σήμερα από ομάδες της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης, σε συντονισμό με τον ΠΟΥ, και μόλις βρεθούν στο νότο, θα διανεμηθούν μεταξύ του ευρωπαϊκού νοσοκομείου και του νοσοκομείου αλ-Νάσερ, τα οποία όμως είναι υπερπλήρη, με το δεύτερο να διαθέτει μόλις 6 ελεύθερες θερμοκοιτίδες.

Αποστολή εμπειρογνωμόνων με επικεφάλης αξιωματούχους του Οργανισμού που επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο αλ-Σίφα το χαρακτήρισε «ζώνη θανάτου», ενώ σύμφωνα με αναφορές στην είσοδο του νοσοκομείου αντίκρισαν έναν ομαδικό τάφο, όπου ενημερώθηκαν πως έχουν ενταφιαστεί περίπου 80 νεκροί.

Σε ένα άλλο μέτωπο της ισραηλινής επίθεσης, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο αλ-Αμάλ στην Χαν Γιουνίς, λειτουργεί χωρίς ρεύμα και νερό τις τελευταίες έξι ημέρες.

«Βαθιά σοκαρισμένος» ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από τους βομβαρδισμούς σχολείων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένος» που δύο σχολεία του ΟΗΕ δέχθηκαν επίθεση σε λιγότερο από 24 ώρες στη Γάζα.

«Δεκάδες άνθρωποι –πολλές γυναίκες και παιδιά– σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν καθώς αναζητούσαν ασφάλεια στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

«Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες αναζητούν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε όλη τη Γάζα λόγω των εντεινόμενων μαχών. Επαναβεβαιώνω ότι οι εγκαταστάσεις μας είναι απαραβίαστες».

Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος είχε έναν «ιλιγγιώδη και απαράδεκτο» αριθμό απωλειών αμάχων και επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Κοντά σε συμφωνία για τους ομήρους;

Στο διπλωματικό πεδίο, πληροφορίες διέρρευσαν από την Washington Post ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τους αιχμαλώτους, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός, με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να αναφέρει στο πρακτορείο Reuters, ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα γίνει.

«Όσον αφορά τους ομήρους, υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, πολλές εσφαλμένες αναφορές. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές το εξής: Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Όταν υπάρξει κάτι να πούμε –θα σας ενημερώσουμε γι’ αυτό», είχε δηλώσει χθες το βράδυ το Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, στη Ντόχα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ και την πολιορκία του νοσοκομείου αλ-Σίφα, «έγκλημα».

Στο φόντο των δηλώσεων Μπάιντεν και Μπορέλ πως η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει την μεταπολεμική διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας, σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς, υπογράμμισε πως είναι καθήκον του Αμερικανού προέδρου να παρέμβει αμέσως και να σταματήσει την «συνεχιζόμενη ισραηλινή γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

Από την πλευρά της Υεμένης, εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, δήλωσε πως βρίσκονται στο στόχαστρο όλα τα πλοία που ανήκουν ή λειτουργούν από ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν ισραηλινή σημαία και κάλεσε όλες τις χώρες να αποσύρουν τους πολίτες τους που εργάζονται στα πληρώματα οποιωνδήποτε τέτοιων πλοίων.

Στη Δυτική Όχθη

Στη Δυτική Όχθη, τα σημεία ανάφλεξης σήμερα εντοπίζονται στη Ναμπλούς και την Τζενίν, που δέχθηκαν σήμερα ταυτόχρονα επιθέσεις από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στη Ναμπλούς, οι Ισραηλινοί επέστρεψαν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ο οποίος χτυπήθηκε από αεροπορική επίθεση καθώς και από χερσαία εισβολή χθες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυτικά της πόλης, εισέβαλαν σε 74 σπίτια που ανήκαν σε ακτιβιστές, σε σπίτια οικογενειών κρατουμένων και σε σπίτια πρώην κρατουμένων. Είκοσι άτομα συνελήφθησαν, δύο αφέθηκαν ελεύθερα και 18 παραμένουν υπό κράτηση.

Παρόμοια η εικόνα και στη Τζενίν όπου έγινε έφοδος στη 1 τα ξημερώματα τοπική ώρα. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν και δεκάδες συλλήψεις μέσα και γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό.

Αντιδρά η ακροδεξιά στο Ισραήλ για τα καύσιμα

Εντωμεταξύ και παρότι τα δύο φορτηγά με καύσιμα που ανακοίνωσε το Ισραήλ πως θα επιτρέψει να εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναγκάστηκε να δικαιολογήσει την απόφασή του και να αντιμετωπίσει την οργή ακροδεξιών μελών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Νετανιάχου εξήγησε ότι χωρίς μια τέτοια κίνηση, το Ισραήλ θα είχε χάσει τη διεθνή νομιμοποίηση να συνεχίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση και θα μπορούσε να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, αναφέρουν πηγές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Οι πληρωμές από από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα