ΑΘΗΝΑ
01:04
|
02.05.2024
Σε δημοπρασία βγαίνει ένα από τα περίπου 120 καπέλα του στρατηγού και ηγέτη της Γαλλικής Αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα.
Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δημοπρατείται στο Παρίσι ένα από τα χαρακτηριστικά καπέλα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στρατηγού και ηγέτη της Γαλλικής Αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα.

Το καπέλο που βγάζει στο σφυρί ο γαλλικός οίκος δημοπρασιών Osenat είναι διακοσμημένο με μια ροζέτα, ένα κόμπο από κορδέλες ή σύμβολα ωοειδούς σχήματος με διακριτικά χρώματα που συνήθως φοριέται σε καπέλο ή σκούφο. Τοποθετήθηκε στο καπέλο από τον ίδιο τον Ναπολέοντα πριν από 200 χρόνια, το 1815, καθώς διέσχιζε τη Μεσόγειο από τη νήσο Έλβα που είχε εξοριστεί προς την Αντίμπ. Μαζί με το καπέλο μάλιστα, θα δημοπρατηθεί μαζί με άλλα αναμνηστικά του ιδίου και ένα νυχτικό πουκάμισο, που φορούσε ο αυτοκράτορας κατά την τελευταία του εξορία στο νησί της Αγίας Ελένης. Όλα τα αντικείμενα που τίθενται σε δημοπρασία ανήκαν σε συλλέκτη, ο οποίος απεβίωσε το περασμένο έτος.

Το καπέλο, ένα από τα περίπου 120 που είχε στην γκαρνταρόμπα του ο Μέγας Ναπολέων, κοστολογείται από 525.850 έως 701.131 ευρώ. Ο οίκος Osenat αναφέρει ότι το καπέλο από μόνο του αντιπροσωπεύει έντονα την εικόνα του Ναπολέοντα, ο οποίος το φορούσε στο μέσο της αυτοκρατορίας του αλλά και στις διάφορες μάχες που έδωσε ώστε να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο στράτευμα.

Το καπέλο ανακτήθηκε για πρώτη φορά από τον συνταγματάρχη Πιέρ Μπεγιόν, επιστάτη του Ναπολέοντα και έναν από τους συμπολεμιστές του σε πολλές μάχες, συμπεριλαμβανομένου του Βατερλό, σύμφωνα με τον Osenat. Γάλλοι εκτιμητές χαρακτηρίζουν το εν λόγω καπέλο ως το «άγιο δισκοπότηρο» των αναμνηστικών του Βοναπάρτη. «Ο κόσμος αναγνώριζε αυτό το καπέλο παντού. Όταν το έβλεπαν στο πεδίο της μάχης ήξεραν ότι ο Ναπολέων ήταν εκεί», δήλωσε ο Ζαν Πιερ Οσενάτ του γαλλικού οίκου δημοπρασιών.

Σχεδόν όλα τα καπέλα του Γάλλου αυτοκράτορα ήταν δημιουργίες του Οίκου Poupard του Παρισιού. Το 2014 ένα άλλο καπέλο, που ανήκε στον προπάππο του Αλβέρτου του Μονακό, πωλήθηκε σε δημοπρασία για 1.884.000 ευρώ. Σήμερα διασώζονται 19 καπέλα, που έχει πιστοποιηθεί ότι ανήκαν στον Ναπολέοντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα