ΑΘΗΝΑ
21:49
|
05.05.2024
Ηττήθηκε ο Σέρχιο Μάσα και ο Περονισμός. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Μιλέι λέγοντας ότι θα κάνει την «Αργεντινή Μεγάλη Ξανά».
Ο νικητής των προεδικών εκλογών στην Αργεντινή, Χαβιέρ Μιλέι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ακροδεξιός οικονομολόγος, Χαβιέρ Μιλέι ο οποίος υποσχέθηκε να τερματίσει μια και καλή την «πολιτική κάστα» της χώρας του με το αλυσοπρίονο, είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή. Από τους πρώτους που συνεχάρη τον Αργεντινό προεδρικό υποψήφιο για τη νίκη του ήταν ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος είπε ότι ο Χαβιέρ Μιλέι μπορεί να κάνει την «Αργεντινή Μεγάλη Ξανά» παραπέμποντας στο δικό του σύνθημα (Make America Great Again).

Με καταμετρημένο το 86% των ψήφων ο Χαβιέρ Μιλέι συγκέντρωσε ποσοστό κοντά στο 56% έναντι 44,04% του αντιπάλου του, του κεντρώου Περονιστή πρώην υπουργού Οικονομικών, Σέρχιο Μάσα.

Οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Αργεντινή με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 148% και μεγάλος μέρος του πληθυσμό της τρίτης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής να ζει κοντά στα όρια της φτώχειας.

Τα μερικά αποτελέσματα των εκλογών, που δίνουν διαφορά 11 και πλέον μονάδων στον κ. Μιλέι ανακοινώθηκαν από τη γενική γραμματεία της προεδρίας χθες βράδυ, λίγη ώρα αφού ο κ. Μάσα αναγνώρισε την ήττα του. Ο Χαβιέρ Μιλέι, 53 ετών, «είναι ο πρόεδρος που εξέλεξε η πλειοψηφία των Αργεντινών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Σέρχιο Μάσα, ο οποίος είχε καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, την 22η Οκτωβρίου.

Στην επινίκια ομιλία του ενώπιον των υποστηρικτών στο Μπουένος Άιρες ο Μιλέι είπε: «Σήμερα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Αργεντινής. Σήμερα αρχίζει το τέλος της παρακμής της Αργεντινής. Το μοντέλο της παρακμής έφτασε στο τέλος του, δεν υπάρχει επιστροφή. Η Αργεντινή θα επιστρέψει στη θέση της στον κόσμο που δεν έπρεπε ποτέ να χάσει. Θα εργαστούμε χέρι με χέρι με όλα τα έθνη του ελεύθερου κόσμου, για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου».

Ο υποψήφιος της περονιστικής (κεντροαριστερής) συμπολίτευσης δήλωσε σε υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Μπουένος Άιρες, πως τηλεφώνησε στον κ. Μιλέι «για να τον συγχαρεί» διότι «τον ψήφισε η πλειοψηφία των πολιτών της Αργεντινής», και για να του ευχηθεί καλή τύχη».

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε προεκλογικά ριζοσπαστικά μέτρα στο πλαίσιο θεραπείας-σοκ, μεταξύ άλλων την κατάργηση της Κεντρικής Τράπεζας, την εγκατάλειψη του εθνικού νομίσματος πέσο και τη δολαριοποίηση της οικονομίας και τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών. Ωστόσο προσέλκυσε στρώματα του πληθυσμού που λένε ότι έχουν απαυδήσει εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης, με βασικά χαρακτηριστικά τον τριψήφιο πληθωρισμό (πλησιάζει το 150%), τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, το μεγάλο εξωτερικό χρέος (44 δισεκ. δολάρια). Μετά τον πρώτο γύρο εξασφάλισε την υποστήριξη μερίδας της «κλασικής» δεξιάς, κάτι που ενδέχεται να μετριάσει κάπως το πολιτικό του πρόγραμμα.

Η νίκη του κ. Μιλέι αναμένεται να μεταμορφώσει -πέρα από το πολιτικό σκηνικό της Αργεντινής, καθώς βάζει τέλος στην εναλλαγή των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία- και την εξωτερική της πολιτική, καθώς ο επόμενος πρόεδρος έχει πει πως δεν θέλει καμιά σχέση με «κομμουνιστές», αναφερόμενος στη Βραζιλία και στην Κίνα, κι έχει εξαγγείλει πως θα επιδιώξει πολύ στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ.

Έχει ταχθεί σθεναρά εναντίον της άμβλωσης, δηλώνει υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ενώ έχει χαρακτηρίσει τον Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο Α΄ «κομμουνιστή πουτ**** γιο».

Διαβάστε επίσης:



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα