ΑΘΗΝΑ
15:13
|
27.04.2024
Η μητέρα του νεκρού Ναέλ στην κορυφή της πορείας με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον έφηβο που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.
Στην κορυφή της πορείας η μητέρα του νεκρού Ναέλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους ο αστυνομικός, ο οποίος πυροβόλησε θανάσιμα τον 17χρονο Ναέλ κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού στις 27 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Ο 38χρονος αστυνομικός, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί ως Φλοριάν Μ., κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η προφυλάκισή του διήρκησε μόλις δύο ημέρες και ελεύθερος υπό όρους αναμένει την έναρξη της δίκης του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP, οι ανακριτές, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση, συμφώνησαν με το τελευταίο αίτημα του δικηγόρου του αστυνομικού για απελευθέρωση υπό όρους. Τόνισαν ότι στον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από πρόθεση έχει απαγορευθεί κάθε επαφή του ή επικοινωνία με μάρτυρες της υπόθεσης ή ενάγοντες. Επιπλέον, ο Φλοριάν Μ. δεν επιτρέπεται να βρεθεί κοντά στον τόπο του πυροβολισμού, ούτε να φέρει όπλο.

Με βάση την προανακριτική έρευνα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά το γαλλικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω έρευνα, όμως, όμως αναφέρει το Associated Press παραμένει άγνωστο το πότε και εάν η υπόθεση θα πάει σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την «εκτέλεση» του 17χρονου Ναέλ σημειώθηκε ένα κύμα οργής με διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας. Το γαλλικό κράτος απάντησε αναπτύσσοντας έως και 45.000 αστυνομικούς στους δρόμους των εξεγερμένων αστικών κέντρων.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Ναντέρ με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον νεκρό έφηβο με τη μητέρα του 17χρονου Ναέλ να βρίσκεται στην κορυφή της πορείας. Στην πορεία συμμετείχαν θύματα αστυνομικής βίας, ακτιβιστές, αλλά και μητέρες που δηλώνουν ότι φοβούνται πως τα παιδιά τους θα βιώσουν ανάλογα περιστατικά, καθώς οι γαλλικές αρχές κατηγορούνται για αρκετά περιστατικά με ρατσιστικό υπόβαθρο.

«Δεν καταλαβαίνουμε την αποφυλάκισή του», είπε μία κάτοικος της Ναντέρ για να υπογραμμίσει ότι «είναι κακό σημάδι για τη νεολαία. Φοβόμαστε να αφήσουμε τα παιδιά μας να βγουν έξω. Δεν αισθανόμαστε άνετα να περνάω μπροστά από αστυνομικούς». «Όλοι έχουμε κάποιον στην οικογένεια ή στους γνωστούς μας που έχει υποστεί αστυνομική βία επειδή είναι Άραβας ή μαύρος», σχολίασε ένας 22χρονος φοιτητής.

Η πορεία έκλεισε με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα