ΑΘΗΝΑ
22:28
|
03.05.2024
Ο «χρυσός κληρονόμος» του Ρούπερτ Μέρντοχ, συναντήθηκε με τον Ζελένσκι, την ώρα που εντείνεται η δυσαρέσκεια των Ρεπουμπλικανών για την οικονομική στήριξη στο Κίεβο.
Συνάντηση του μεγιστάνα των ΜΜΕ με τον Βολοντίμιρ Ζελενσκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ίδια ώρα που τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση για τους δύο δημοσιογράφους του δικτύου Al Mayadeen, που δολοφονήθηκαν σήμερα το πρωί από ισραηλινά πυρά στον νότιο Λίβανο, μια άλλη είδηση… «χτυπάει κόκκινο» σε όποιον θέλει να σκέφτεται λίγο έξω από το κάδρο που ορίζει η προσπάθεια να κατασκευαστεί η πραγματικότητα «κατά πώς βολεύει» από τα δυτικά κυρίαρχα μέσα.

Λίγα εικοσιτετράωρα, λοιπόν, πριν η νεαρή ανταποκρίτρια και ο εικονολήπτης της πέσουν νεκροί στο Τάιρ Χάρφα, χτυπημένοι από ισραηλινή ρουκέτα, ενώ βρίσκονταν σε ένα χέρσο χωράφι, μακριά απ’ ό,τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «στόχος», σε μια άλλη πόλη, που όλοι χαρακτηρίζουν πολύπαθη, στο Κίεβο, ο νέος αστέρας των ΜΜΕ, ο διάδοχος του 92χρονου γερόλυκου -γνωστού και μη εξαιρετέου – Ρούπερτ Μέρντοχ συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Λάχλαν Μέρντοχ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα διαδέχθηκε τον πατέρα του ως πρόεδρος της Fox Corp. και της News Corp., ταξίδεψε στην Ουκρανία μαζί με δύο ρεπόρτερ που εργάζονται για τις εταιρείες του, τον Μπεν Χολ από το Fox News που το 2022 τραυματίστηκε σοβαρά στο ουκρανικό μέτωπο και τον Τζερόμ Στάρκι από τη βρετανική ταμπλόιντ Sun.

Γιατί έχει τόση σημασία η συνάντηση του «γυαλιστερού κληρονόμου» των ΜΜΕ με τον μόνιμα ντυμένο στα χακί Ουκρανό πρόεδρο;

Γιατί το Fox News, η ναυαρχίδα των ομίλων που διευθύνει πλέον ο υιός Μέρντοχ παραμένει η πιο δημοφιλής πηγή πληροφοριών για τους Ρεπουμπλικανούς, η πλειονότητα των οποίων, σύμφωνα με έρευνες έχει κουραστεί από την αφαίμαξη που φέρνει στους αμερικανικούς προϋπολογισμούς η «σταθερή και ακλόνητη» στήριξη στο καθεστώς του Κιέβου, ενώ και η Wall Street Journal δεν είναι διόλου αμελητέα.

Τι ακριβώς συζήτησε ο κληρονόμος της αυτοκρατορίας των ΜΜΕ με τον ανήσυχο για τη στροφή του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος από την Ουκρανία στη Γάζα, Ζελένσκι, δεν μάθαμε. Το μόνο που εμφανίστηκε ως διαρροή από το καθεστώς του Κιέβου ήταν ότι η συνάντηση ήταν ένα «πολύ σημαντικό μήνυμα υποστήριξης τη στιγμή που η προσοχή του κόσμου θολώνει από άλλα γεγονότα».

Πώς θα τραβήξουν το ενδιαφέρον από τα «άλλα γεγονότα» (δεν λέμε γενοκτονία γιατί τζιζ η λέξη μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Ντονμπάς) θα σας γελάσουμε, αλλά κάτι θα σκεφτούν το δίχως άλλο.

Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρική ιστοσελίδα, ο Ζελένσκι τόνισε ότι τα δημοσιογραφικά συνεργεία ήταν στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας: «Ειδικά χάρη σε δημοσιογράφους από πολλές χώρες έχουμε τώρα τέτοια υποστήριξη στον κόσμο».

Εμείς να πούμε ότι δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά για τη δημοσιογραφική κάλυψη του ουκρανικού μετώπου. Προτιμάμε να το βάλουμε στο μέτωπο όταν σκύβουμε το κεφάλι που βαραίνει από τη σκέψη της νεαρής ανταποκρίτριας στον Λίβανο και των 48 ακόμα δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί τις τελευταίες 45 ημέρες (κάτι παραπάνω από ένας την ημέρα) στη Γάζα και τον Λίβανο.

Στην πιο θανατηφόρα για το δημοσιογραφικό λειτούργημα περίοδο, από το 1992, όταν η Committee to Project Journalists (CPJ), ξεκίνησε τη συλλογή στοιχείων, ο κ. Μέρντοχ μας είναι αδιάφορος. Όχι όμως και ο τρόπος που στήνονται οι «πραγματικότητες» σε Ουκρανίες, Γάζες, Συρίες κλπ ή παλιότερα σε Γιουγκοσλαβίες, Ιράκ και λοιπές χώρες παρίες.

Αλλά αυτά θα τα πούμε ίσως άλλη φορά…

Να πούμε μόνο ότι στις αρχές Νοέμβρη, ο Λάχλαν Μέρντοχ, από την Αυστραλία όπου περνάει τον περισσότεροι χρόνο του, περιγράφοντας την φιλοσοφική του προσέγγιση για τα ΜΜΕ κάλεσε εκδότες και δημοσιογράφους να αντιμετωπίσουν με θάρρος τα «οδυνηρά γεγονότα όπως η φρικτή τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ». Για τη Γάζα; Όχι… Δεν πήρε το αυτί μας να είπε κάτι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα