ΑΘΗΝΑ
02:29
|
03.05.2024
Η ψηφοφορία στην 38μελή ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ήδη ξεκινήσει. 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες θα είναι οι πρώτοι που θα απελευθερωθούν.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου λίγο μετά τη συγκρότησή της τον περασμένο Δεκέμβριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πιθανή θεωρείται η έγκριση του σχεδίου συμφωνίας με τη Χαμάς για ανταλλαγές ομήρων με γυναικόπαιδα Παλαιστίνιων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και ολιγοήμερη παύση των βομβαρδισμών.

Από την αποψινή συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου

Η κυβέρνηση Νετανιάχου απαρτίζεται από 38 άτομα και φαίνεται πως ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών θα την εγκρίνει με εξαίρεση τους αξιωματούχους από τα ακροδεξιά κόμματα «Θρησκευτικός Σιωνισμός» και «Εβραϊκή Ισχύς» που έχουν όλοι μαζί έξι ψήφους. Σε δηλώσεις τους στελέχη των κομμάτων αυτών ανάφεραν πως το σχέδιο συμφωνίας «είναι κακό για την ασφάλεια του Ισραήλ, κακό για τους ομήρους, κακό για τους στρατιώτες».

Η κυβέρνηση πολέμου που στηρίζει τη συμφωνία θεωρείται πως έχει εξασφαλίσει τις 19 ψήφους από το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και πέντε από το κόμμα «Εθνική Ενότητα» του υπουργού άνευ Χαρτοφυλακίου που συμμετέχει στο μικρό υπουργικό ΚΥΣΕΑ για αποφάσεις που αφορούν τον πόλεμο, Μπένι Γκαντς. Το κόμμα υπερορθόδοξων Εβραίων «Shas» του Άριεχ Ντέρι (ο οποίος αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση στην αρχή του 2023 αλλά παραμένει σαν παρατηρητής),το οποίο διαθέτει έξι ψήφους στην κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία για την «απελευθέρωση ομήρων των οποίων η ζωή διατρέχει σοβαρό κίνδυνο».

Δεν έχει γίνει ως τώρα γνωστή η στάση του κόμματος «Ενωμένη Τορά-Ιουδαϊσμός» που διαθέτει δύο ψήφους στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι πρώτες δηλώσεις Νετανιάχου-Γκαντς στο συμβούλιο

«Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο μετά την εκεχειρία» είπε ο Νετανιάχου στην αρχή του υπουργικού συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» πως θα σταματήσει ο πόλεμος εξαιτίας μίας ολιγοήμερης παύσης πυρός.

«Να ξεκαθαρίσω κάτι: Είμαστε στον πόλεμο και θα τον συνεχίσουμε μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας: Να εξαλείψουμε τη Χαμάς, να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι και οι αγνοούμενοι και να εξασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξει ξανά απειλή για το Ισραήλ στη Γάζα» πρόσθεσε με έμφαση ο Νετανιάχου. Πρόσθεσε πάντως με νόημα πως όλοι οι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας υποστηρίζουν «πλήρως» τη συμφωνία.

Ο Νετανιάχου αναφερόμενος στη συνέχεια σε έναν από τους όρους της συμφωνίας είπε πως είναι και αυτός που προβλέπει τη συνάντηση στελεχών του Ερυθρού Σταυρού με κάποιους από τους ομήρους που δεν προβλέπεται να απελευθερωθούν σύντομα.

Ο Μπένι Γκαντς, ηγέτης της αντιπολιτευόμενης «Εθνικής Ενότητας» που συμμετέχει στην κυβέρνηση πολέμου ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αλλά με κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό των επόμενων κινήσεων του ισραηλινού στρατού και κυβέρνησης, μιλώντας στην αρχή του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε:

«Η συμφωνία είναι δύσκολη και οδυνηρή από ανθρώπινη πλευρά, αλλά είναι η σωστή συμφωνία».

Μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου στη βουλή

Τι λέει η συμφωνία

Προς το παρόν το επίσημο κείμενο της συμφωνίας παραμένει άγνωστο. Διαρροές διεθνών και ισραηλινών ΜΜΕ συγκλίνουν σε κάποια θέματα.

Φαίνεται πως η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 ομήρους αμάχους (γυναίκες και παιδιά ως επί το πλείστον) με αντάλλαγμα τετραήμερη εκεχειρία, την απελευθέρωση 150 ως 300 Παλαιστινίων αιχμαλώτων που δεν έχουν καταδικαστεί για φόνο και την είσοδο καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται πως θα γίνουν σταδιακά καθώς λέγεται πως θα απελευθερώνονται 12 ως 15 όμηροι τη μέρα στη διάρκεια της παύσης πυρός και στη συνέχεια το Ισραήλ θα απελευθερώνει γυναικόπαιδα από τη Δυτική Όχθη που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Φημολογείται πως τα καύσιμα που θα εισέλθουν στη Γάζα ως μέρος της συμφωνίας θα εισαχθούν όσο διαρκεί η σύντομη εκεχειρία και πως οι δυνάμεις του στρατού και της εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet θα συνεχίσουν να συλλέγουν πληροφορίες ακόμη και κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών.

Πληροφορίες της εφημερίδας Haaretz που βγήκαν μετά τις 20.26 απόψε ανέφεραν πως μέρος της συμφωνίας προβλέπει πως 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες θα είναι οι πρώτοι που θα απελευθερωθούν. Η εφημερίδα ανέφερε πως μεταξύ των ομήρων της Χαμάς υπάρχουν πάνω από 30 παιδιά και έφηβοι και τουλάχιστον 13 μητέρες.

Φρένο ΗΠΑ σε νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Νότια Γάζα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν περαιτέρω ισραηλινή στρατιωτική δράση στη νότια Γάζα «εκτός και εάν παρουσιάσουν ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα προστατεύσουν τις ζωές των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων  που έχουν προστεθεί στον υπάρχοντα πληθυσμό της περιοχής.

Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο

«Υπάρχει μία ευθύνη εκεί για αυτούς και είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να συμπεριλάβουν στον σχεδιασμό τους» είπε ο Κίρμπι, φράση που κατά πολλούς ερμηνεύτηκε σαν «τέλος της λευκής επιταγής» των ΗΠΑ για το Ισραήλ στη Γάζα.

Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, πριν τις δηλώσεις Κίρμπι προειδοποίησε πως υπάρχουν «πολλά στάδια» μπροστά και πως αυτός ο πόλεμος «είναι πολύ μακρύς».

Αιματοκύλισμα δίχως σταματημό

Την ώρα ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε ασταμάτητα το αιματοκύλισμα στη Γάζα. Ιατρικές πηγές στην πόλη Χαν Γιούνις ανακοίνωσαν πως απόψε σκοτώθηκαν άλλοι 10 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 22 μετά από πυρά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα