ΑΘΗΝΑ
20:22
|
02.05.2024
΄Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ στις 20.00 για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Ο καταυλισμός Τζαμπαλίγια περικυκλώνεται για να γίνει πεδίο μάχης μετά από σύντομη εκεχειρία.
Ερειπωμένη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται το μακελειό στη Γάζα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στο να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία η οποία θα δώσει το πράσινο φως στην απελευθέρωση των ομήρων.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται απόψε εκτάκτως στις 20.00 για να εγκρίνει τη συμφωνία που έχει κλειστεί μέσω Κατάρ για την απελευθέρωση περίπου 50 ως 100 ομήρων αμάχων (κύρια γυναικών και παιδιών). Η απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Times of Israel αναμένεται να διαρκέσει «αρκετές μέρες», καθώς αναμένεται καθημερινά (για τις επόμενες 4-5 μέρες) να απελευθερώνονται 10 όμηροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστινίων γυναικόπαιδων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές μετά τις συλλήψεις τους (δίχως καν κατηγορίες για μεγάλο διάστημα) από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με ορισμένες ισραηλινές πηγές, η συμφωνία συμπεριλαμβάνει όρο για
«πλήρη εκεχειρία» στο έδαφος για 4 ή 5 μέρες (κάτι που δεν σημαίνει και αναγκαστική παύση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών). Πληροφορίες του ισραηλινού Καναλιού 12 αναφέρουν πως η συμφωνία αφορά την απελευθέρωση 150 έως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και την είσοδο 100 ως 300 φορτηγών τροφίμων και ιατρικής βοήθειας και καυσίμων στη Γάζα. Κατά την ίδια πηγή, οι απελευθερώσεις ομήρων θα μπορούσαν να αρχίσουν μεθαύριο (Πέμπτη) ή την Παρασκευή, 24 Νοέμβρη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, θέλοντας να προϊδεάσει τα ακροδεξιά στελέχη της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το Ισραήλ θα κληθεί να πάρει «δύσκολες αποφάσεις» σε σχέση με τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας με στρατιώτες

Μετά την στρατιωτική επέμβαση και την εκκένωση που επέβαλλε ο ισραηλινός στρατός στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, σειρά έχουν πάρει το ινδονησιακό νοσοκομείο και το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν τα οποία είναι έρμαια επιθέσεων εδώ και κάποιες μέρες από το Ισραήλ.

Βομβαρδισμοί με σχέδια κλιμάκωσης στη Τζαμπαλίγια

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει προσφυγικούς καταυλισμούς και πυκνοκατοικημένες γειτονιές, με τον στρατό να υποστηρίζει ότι ολοκλήρωσε την περικύκλωση της Τζαμπαλίγια στη Γάζα και είναι έτοιμος για την επόμενη φάση που είναι να τη μετατρέψει σε πεδίο μάχης.

Επίσης, σύμφωνα με αναφορές οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους στην περιοχή αλ-Φαλούγια στη βόρεια Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός είπε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε 250 στόχους της Χαμάς την περασμένη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων τριών τούνελ στην περιοχή της Τζαμπαλίγια και σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές.

Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας περί τα μεσάνυχτα, μεταδίδει σήμερα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν στα βόρεια, όπου βομβαρδίστηκαν τρία σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, εκτός από την επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στην αλ-Φαλούγια.

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός

Οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν να επιταχύνονται σήμερα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι τουλάχιστον από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και σε αντάλλαγμα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για νέο πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο υπό πολιορκία.

«Το κίνημα (σ.σ. η Χαμάς) έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων -ανάμεσά τους στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Ρόιτερς- από το γραφείο του.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις δηλώσεις αυτές.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), η Μιριάνα Σπόλιαριτς, συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ με κορυφαίους αξιωματούχους του Κατάρ και με τον κ. Χανίγια, που έχει έδρα το εμιράτο του Κόλπου, για να «υπάρξει πρόοδος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις που συνδέονται με την ένοπλη σύρραξη στο Ισραήλ και στη Γάζα».

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν για τη σύναψη συμφωνίας που θα προβλέπει απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κυρίως κατάπαυση του πυρός μερικών ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Δευτέρα (20/11) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως οι δυο πλευρές συζητούν για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν μια «μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων είναι κοντά» ο Αμερικανός πρόεδρος σταύρωσε τα δάχτυλά του σε ένδειξη της ελπίδας του για την καλή έκβαση της απελευθέρωσής τους και απάντησε: «Το πιστεύω».

Δυο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και -πάνω απ’ όλα- να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δυο πηγές.

Ανελέητο αιματοκύλισμα αμάχων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο οκτώ σπίτια κοντά στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν σήμερα το πρωί.

Αναφέρονται θάνατοι και τραυματισμοί από τις επιθέσεις, αλλά τα διεθνή μέσα δεν έχουν καταφέρει να επαληθεύσουν ακόμη τον αριθμό των θυμάτων. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Εικόνες από την τοποθεσία, που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές καθώς οι διασώστες αναζητούν τα θύματα. Σύμφωνα με έναν υπάλληλο του ασθενοφόρου στο σημείο, είχαν μόνο δύο ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες.

Ένας νοσηλευτής είπε ότι τα σπίτια διέμεναν εκεί πάνω από 10 άτομα, με ένα σπίτι να έχει έως και 18 άτομα.

Περίπου 200 ασθενείς απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το ινδονησιακό νοσοκομείο

Περίπου 200 ασθενείς απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα από το ινδονησιακό νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου «12 ασθενείς και συγγενείς τους» σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα, δήλωσε ο Άσραφ αλ Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και φοβόμαστε πως θα συμβεί ό,τι έγινε στο Αλ Σίφα», το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο εκκενώθηκε πρόσφατα και πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ο Δρ. Κίντρα.

Το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 200 ασθενείς απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο – ονομαστικής χωρητικότητας 140 κλινών – που βρίσκεται στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια. Η επιχείρηση εκκένωσης έγινε σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), κάτι που είχε τεθεί ως προϋπόθεση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα βομβαρδιστεί κανένα ασθενοφόρο, όπως προ ημερών. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε το πλήγμα, διαβεβαιώνοντας ότι το συγκεκριμένο ασθενοφόρο «χρησιμοποιείτο» από τη Χαμάς.

«Παραμένουν 400 ασθενείς στο νοσοκομείο και συνεργαζόμαστε με τη ΔΕΕΣ προκειμένου να διακομιστούν στο νοσοκομείο Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, «περίπου 2.000 εκτοπισμένοι» βρίσκονται στο νοσοκομειακό συγκρότημα και γύρω από αυτό, συμπλήρωσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) καταδίκασε την επίθεση στο νοσοκομείο, επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς για «12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες».

Ιατρικό προσωπικό μετέφερε 28 πρόωρα βρέφη από τη Γάζα στην Αίγυπτο

Ομάδα 28 πρόωρων βρεφών από τη Γάζα μεταφέρθηκε χθες από νοσοκομείο εντός του βομβαρδισμένου παλαιστινιακού θύλακα στην Αίγυπτο προκειμένου να τους παρασχεθεί φροντίδα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση καθώς και με όσα δήλωσε γιατρός παλαιστινιακού νοσοκομείου.

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera News, μετέδωσε ότι 29 πρόωρα μωρά έφθασαν στην Αίγυπτο μέσω της Ράφα.

Το ιατρικό προσωπικό στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μετέφερε με προσοχή τα μωρά από τα ασθενοφόρα και τα τοποθετούσαν σε κινητές θερμοκοιτίδες, τις οποίες στην συνέχεια μετακινούσαν προς άλλα ασθενοφόρα. Τα μωρά, από τα συνολικά 31 που μεταφέρθηκαν χθες από το πολιορκημένο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας σε μαιευτική κλινική στο νότιο τμήμα του θύλακα, φορούσαν μόνο πάνες και μικροσκοπικά σκουφάκια.

«Τα μωρά έφθασαν σε μένα από το νοσοκομείο αλ Σίφα. Ήταν σε τρομακτική κατάσταση όταν έφθασαν εδώ», δήλωσε ο δρ Μοχάμαντ Σαλάμα, επικεφαλής της μονάδας νεογνών στο νοσοκομείο Αλ Χελάλ Αλ Εμιρατί στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

«Κάποια πάσχουν από υποσιτισμό, άλλα από αφυδάτωση και κάποια από υποθερμία. Προσπαθήσαμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση της υγείας τους κατά τις προηγούμενες 24 ώρες», δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικά στο Reuters.

«Μόλις λάβαμε το τηλεφώνημα για να ετοιμάσουμε τα μωρά, τα ετοιμάσαμε για να μπορούν να ταξιδέψουν».

Ο Σαλάμα δήλωσε ότι κάποια από τα μωρά ήταν με τις μητέρες τους, ενώ άλλα που δεν είχαν συγγενείς μαζί τους συνοδεύονταν από μέλη του ιατρικού προσωπικού. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μητέρες τους έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, ενώ άλλοι συγγενείς υπέγραψαν έγγραφα συναίνεσης για τη μεταφορά τους, δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα