ΑΘΗΝΑ
05:43
|
18.05.2024
Το Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος από τους 10.000 νεκρούς και τους 18.500 τραυματίες.
Ξεπερνούν τους 10.000 οι νεκροί του πολέμου στην Ουκρανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέσα σε 21 μήνες πολέμου στην Ουκρανία σκοτώθηκαν, μετά τη ρωσική εισβολή, πάνω από 10.000 άμαχοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 18.500 άλλοι ανέφερε σήμερα το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως σχεδόν οι μισοί σκοτώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες «πολύ μακριά» από τις γραμμές του μετώπου.

Η αποστολή του ΟΗΕ στην Ουκρανία, που έχει αναπτύξει δεκάδες παρατηρητές σε όλη τη χώρα, ανέφερε σε σχετική έκθεσή του, πως αναμένει πως ο πραγματικός απολογισμός θα είναι «πολύ υψηλότερος» από εκείνον που ανακοινώνουν οι επίσημες πηγές, δεδομένου ότι οι προσπάθειες επαλήθευσης συνεχίζονται. Αυτό περιλαμβάνει γεγονότα που συνέβησαν κατά τους πρώτους μήνες της εισβολής, όπως τη μάχη για τον έλεγχο της Μαριούπολης, όπου οι κάτοικοι ανέφεραν πολύ υψηλό αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

«Δέκα χιλιάδες άμαχοι νεκροί είναι ένα μακάβριο ορόσημο για την Ουκρανία», σχολίασε η Ντανιέλ Μπελ, η επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών, προσθέτοντας πως «ο πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας, που τώρα μπαίνει στον 21ο μήνα, υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση και οι βαριές ανθρώπινες απώλειες θα είναι δύσκολο να ερευνηθούν».

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε εκρηκτικά όπλα, όπως σε όλμους, πυραύλους και πυρομαχικά διασποράς. Οι μισοί από τους θανάτους που έχουν καταγραφεί τους τρεις τελευταίους μήνες σημειώθηκαν πολύ μακριά από τις γραμμές του μετώπου, σημείωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ρωσικές δυνάμεις και τις καθυστερημένες εκρήξεις εγκαταλειμμένων όπλων.

Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει αμάχους στο στόχαστρό της.

10.000 νεκροί στην Ουκρανία-13.000 νεκροί στη Γάζα

Σε κάθε περίπτωση μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη η σύγκριση του αριθμού των θυμάτων στην Ουκρανία με τον αριθμό των αμάχων που δολοφονούνται από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αφού ήδη μέσα στις πρώτες έξι βδομάδες αυτής της καταστροφικής επίθεσης, όπου οι Παλαιστίνοι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπερνούν τις 13.300, εκ των οποίων τρεις στους τέσσερις είναι παιδιά, γυναίκες ή ηλικιωμένοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα