ΑΘΗΝΑ
10:10
|
02.05.2024
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε την αναγκαιότητα «μιας ριζικής αλλαγής πορείας, προκειμένου να τεθούν οι όροι για μια ουσιαστική προστασία του λαού από καταστροφές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στην συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ελλειπή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζει τις καταστροφές σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες στις κατεστραμμένες περιοχές» και αυτή η αντιμετώπιση «είναι η “καύσιμη ύλη” για τις επόμενες καταστροφές που έρχονται».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των πληγέντων από το κράτος, το χαρακτήρισε «εχθρικό» προς τους κατοίκους των περιοχών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως τους έχει εγκαταλείψει και πως τα επείγοντα και αυτονόητα που έπρεπε να γίνουν με ευθύνη του κράτους, «στις περισσότερες περιπτώσεις έγιναν από τους ίδιους τους πληγέντες με τη βοήθεια και αλληλεγγύη άλλων ανθρώπων, εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων από όλη τη χώρα».

Για καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας και στην καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, δήλωσε πως «ίδιος είναι ο ένοχος, ίδια είναι και η αιτία: Η διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος και έχει τη σφραγίδα όλων σας, και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων που κυβέρνησαν δηλαδή».

Σημείωσε ότι, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, εξαγγέλλει «την εκχώρηση των δασών σε ξυλοβιομηχανίες και διάφορους εμπορικούς ομίλους» προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υποτάσσει τη διαχείριση και προστασία των δασών στις ανάγκες και τις επιδιώξεις μονοπωλιακών ομίλων, φιλοδοξώντας να μην υπάρχει κανένα κομμάτι του δάσους χωρίς κερδοφόρα διαχείριση, σε βάρος και της ίδιας της ζωής του λαού».

Αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις δασολόγων, δασεργατών, και πυροσβεστών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «την ίδια δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, και τις δικές σας, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα. Μια πολιτική δηλαδή, η οποία αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Σόι πάει το βασίλειο και σε ό,τι αφορά τα δάση».

Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι «δυστυχώς θα υπάρξει και επόμενη φορά με μια νέα καταστροφή» γιατί «το σημερινό εχθρικό, κατά την άποψή μας, για το λαό κράτος σας, με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ικανότητα μπορεί να χρηματοδοτεί κάποιους ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ. Ζεστό χρήμα απ’ το αίμα και τον ιδρώτα του λαού μας βγαλμένο, φορολογεί, όμως, και τώρα ετοιμάζεται να ξεζουμίσει τους μικρούς επαγγελματίες. Όμως την ίδια ώρα, είναι παντελώς ανίκανο να αντιμετωπίσει όχι τις επιπτώσεις από τα ακραία φαινόμενα, αλλά ούτε από τα συνηθισμένα και προβλέψιμα, όπως οι έντονες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, οι καλοκαιρινές πυρκαγιές, ή οι σεισμοί στην πιο σεισμογόνο χώρα της Ευρώπης, όπως είναι η πατρίδα μας. Και δεν μπορεί να το κάνει, γιατί ο ρόλος και η αποστολή του βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση, απ’ αυτή της ικανοποίησης των σημερινών λαϊκών αναγκών».

Υπογράμμισε ότι αναδεικνύεται «η ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής πορείας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης προκειμένου να τεθούν οι όροι για μια ουσιαστική προστασία του λαού από καταστροφές. Και γι’ αυτή την αλλαγή πορείας με το λαό πρωταγωνιστή για τις δικές του ανάγκες το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», υπενθυμίζοντας πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καν υπόψη της.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα