ΑΘΗΝΑ
08:42
|
02.05.2024
Γυναίκα, μετανάστρια και κατά της μετανάστευσης, η Ντιλάν Γιέσιλγκιοζ, από μια βάρκα που την έφερε από την Τουρκία στην Κω, ετοιμάζεται για την πρωθυπουργία.
Θα αντικαταστήσει τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της χώρας;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες πηγαίνουν οι πολίτες της Ολλανδίας, μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο στην οποία κυριάρχησε στον διάλογο το μεταναστευτικό, με όλες τις προβλέψεις να βλέπουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να εκλέγεται γυναίκα πρωθυπουργός.

Παρότι δύο ακόμα κόμματα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, οι δημοσκοπήσεις φέρουν την νέα επικεφαλής του του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), Ντιλάν Γιέσιλγκιοζ, υπουργό Δικαιοσύνης από τον Ιανούαριο του 2022, να είναι η αντικαταστάτρια του Μαρκ Ρούτε, του μακροβιότερου πρωθυπουργού της χώρας, που μετά από 13 χρόνια αποχωρεί αφήνοντας πίσω του μια κυβέρνηση διαβρωμένη από σωρεία σκανδάλων που αμαύρωσαν την τελευταία θητεία του.

Η 46χρονη πολιτικός που διαδέχτηκε τον Ρούτε στην ηγεσία του κόμματος μετά την παραίτησή του τον Ιούλιο, όταν δεν κατάφερε να προωθήσει μέτρα κατά της μετανάστευσης, έχει γεννηθεί στην Άγκυρα, από την Αλικαρνασσό στην Κω, και κατέληξε στην Ολλανδία ως μετανάστρια, παρόλα αυτά σήμερα υποστηρίζει την περιστολή της μετανάστευσης.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη, εμφανίζει στη δεύτερη θέση, το ακροδεξιό Party for Freedom of firebrand (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς γνωστού για την αντι-ισλαμική ρητορική του, ο οποίος ζητά ανοιχτά διακοπή της έγκρισης αιτήσεων ασύλου και απωθήσεις μεταναστών από τα ολλανδικά σύνορα.

Ακολουθούν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το φιλελεύθερο People’s Party for Freedom and Democracy και μια κεντροαριστερή συμμαχία που αποτελείται από το Εργατικό Κόμμα και την Πράσινη Αριστερά με επικεφαλής τον Φρανς Τίμερμανς, πρώην επίτροπο της Ε.Ε.

Όπως και να ‘χει πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης θα απαιτήσει εβδομάδες ή μήνες συνομιλιών μεταξύ των κομμάτων για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς κανένα κόμμα δεν θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και σε αυτές τις εκλογές, όπως είχε συμβεί και το 2021 όταν χρειάστηκαν πάνω από εννέα μήνες για την σύνθεση μιας τετρακομματικής κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα