ΑΘΗΝΑ
15:12
|
03.05.2024
Τα παιδιά της Γάζας βρίσκονται σε μια κατάσταση ακραίου κινδύνου, εξαιτίας των καταστροφικών συνθηκών διαβίωσης. Ένα εκατομμύριο παιδιά, βρίσκονται αντιμέτωπα με την πείνα.
Τραυματισμένα παιδάκια στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί» είναι σήμερα η Λωρίδα της Γάζας τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η επικεφαλής της Unicef, Κάθριν Ράσελ, εκτιμώντας πως οι ανθρωπιστικές παύσεις «δεν επαρκούν» για να σταματήσει αυτή η «σφαγή».

Παρατήρησε πως σε μόλις 46 μέρες σκοτώθηκαν πάνω από 5.300 παιδιά, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου 115 παιδιά τη μέρα, καθημερινά, για βδομάδες. Η Κάθριν Ράσελ, κατήγγειλε τον «άνευ προηγουμένου» απολογισμό, στον οποίο προστίθενται οι κίνδυνοι της επιδημίας και της αύξησης του υποσιτισμού, λέγοντας:

«Σύμφωνα με αυτούς τους αριθμούς, τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 40% των θανάτων στη Γάζα. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Με άλλα λόγια, η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί».

Η ίδια υπενθύμισε πως πάνω από 1.200 παιδιά θεωρούνται αγνοούμενα, με ορισμένα εξ αυτών να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών.

Πέραν των άμεσων θυμάτων από τις εχθροπραξίες, η Κάθριν Ράσελ εξέφρασε την ανησυχία της για τους επιδημιολογικούς κινδύνους, τη σχεδόν απόλυτη έλλειψη πόσιμου νερού, ιδίως για τα νεογέννητα και τον αντίκτυπο στον υποσιτισμό των παιδιών. «Τα παιδιά της Γάζας βρίσκονται σε μια κατάσταση ακραίου κινδύνου, εξαιτίας των καταστροφικών συνθηκών διαβίωσης. Ένα εκατομμύριο παιδιά, όλα τα παιδιά της περιοχής, βρίσκονται αντιμέτωπα με τη διατροφική ανασφάλεια, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σύντομα σε μια καταστροφική κρίση που θα συνδέεται με τον υποσιτισμό» προειδοποίησε.

«Εκτιμάμε πως στους επόμενους μήνες, η λιποσαρκία, η πιο επικίνδυνη μορφή υποσιτισμού για τη ζωή των παιδιών, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 30% στη Γάζα» πρόσθεσε σε επόμενο  σημείο τονίζοντας:«Προκειμένου τα παιδιά να επιβιώσουν, προκειμένου οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορέσουν να παραμείνουν και να δρουν, οι ανθρωπιστικές παύσεις απλά δεν επαρκούν».

«Η Unicef απευθύνει έκκληση για μια επείγουσα ανθρωπιστική παύση πυρός προκειμένου να μπει ένα τέλος άμεσα σε αυτήν τη σφαγή», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό Νατάλια Κάνεμ εμφανίστηκε ανήσυχη για την τύχη των εγκύων γυναικών της Λωρίδας της Γάζας και των παιδιών τους που αναμένεται να φέρουν στον κόσμο.

«Εν μέσω των μαχών και της καταστροφής, στη Γάζα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 5.500 γυναίκες, που αναμένεται να γεννήσουν τους επόμενους μήνες. Κάθε ημέρα, περίπου 180 γυναίκες γεννούν σε φρικτές συνθήκες, το μέλλον των νεογέννητών τους είναι αβέβαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα