ΑΘΗΝΑ
09:40
|
06.05.2024
Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα ισχύσει το μέτρο, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη ροή αιτούντων άσυλο από τη Ρωσία.
Σύνορα Φινλανδίας με Ρωσία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φινλανδία θα κλείσει όλα τα σύνορα με τη Ρωσία εκτός από το βορειότερο σημείο διέλευσης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη ροή αιτούντων άσυλο προς το σκανδιναβικό έθνος, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο.

Από τις αρχές του μήνα, περισσότερα από 600 άτομα χωρίς έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα έχουν έρθει στη Φινλανδία μέσω Ρωσίας, με αποτέλεσμα το Ελσίνκι να κλείσει πολλές διαβάσεις και να κατηγορήσει τη Μόσχα για διοχέτευση μεταναστών. Το Κρεμλίνο αρνείται την κατηγορία.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να κλείσει περισσότερους συνοριακούς σταθμούς», δήλωσε ο Όρπο σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αιτούντες άσυλο προέρχονται από μια σειρά εθνών, όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Κένυα, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Σομαλία και η Συρία, σύμφωνα με τις αρχές μετανάστευσης.

Η υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Frontex, σχεδιάζει να αναπτύξει αξιωματικούς και εξοπλισμό στη Φινλανδία την επόμενη εβδομάδα, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Ελσίνκι, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε την Τρίτη η Φινλανδία ζήτησε 60 αξιωματικούς της Frontex πέρα από τους 10 που έχουν ήδη σταθμεύσει κατά μήκος των 1.340 χιλιομέτρων των συνόρων της με τη Ρωσία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Εσθονία κατηγόρησε τη Ρωσία για συμμετοχή σε «μια επιχείρηση υβριδικής επίθεσης» για να φέρει μετανάστες στα σύνορά της, αφού 75 μετανάστες – κυρίως από τη Σομαλία και τη Συρία – επιχείρησαν να εισέλθουν από τη Ρωσία από την περασμένη εβδομάδα.

Η χώρα της Βαλτικής είπε ότι είχε προετοιμαστεί να κλείσει τα συνοριακά περάσματα εάν αυξηθεί η μεταναστευτική πίεση από τη Ρωσία και να αντιμετωπίσει τους μετανάστες εάν προσπαθούσαν να εισέλθουν έξω από επίσημες διελεύσεις.

Ο Φινλανδός συνοριοφύλακας είπε την Τετάρτη ότι οι μη εξουσιοδοτημένες εισόδους συνεχίστηκαν σε σημεία διέλευσης με τη Ρωσία και είχαν μετακινηθεί βορειότερα κατά μήκος των συνόρων προς Βάρτιους και Σάλλα, δύο συνοριακούς σταθμούς που δέχονταν ακόμη αιτήσεις ασύλου.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κατάσταση επιδεινώνεται στα ανατολικά σύνορα», ισχυρίστηκε ο Όρπο.

Η Φινλανδία θα κλείσει τρία από τα τέσσερα εναπομείναντα συνοριακά σημεία διέλευσης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το πέρασμα Raja-Jooseppi στην Αρκτική. Όλες οι άλλες διελεύσεις θα είναι κλειστές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, επίσης για τους Φινλανδούς που θέλουν να εισέλθουν στη Ρωσία.

«Το Raja-Jooseppi είναι το βορειότερο (συνοριακό πέρασμα) και απαιτεί πραγματική προσπάθεια για να φτάσετε εκεί», δήλωσε ο Orpo.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τροποποιήσει τη νομοθεσία που την εμποδίζει να κλείσει όλα τα σύνορα, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα