Η επιχείρηση για τη διάσωση 41 εργατών, που έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε σήραγγα στην Ουταραχάντ της Ινδίας συνεχίστηκε μετά από πρόσκρουση σε εμπόδιο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τους ίδιους, ελπίζουν να απελευθερώσουν τους εργαζόμενους τις επόμενες 10-12 ώρες, εάν τα πράγματα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί.
Οι εργάτες βρίσκονται μέσα στη σήραγγα από τις 12 Νοεμβρίου, αφού ένα τμήμα της υποχώρησε λόγω κατολίσθησης. Αργά την Τετάρτη (22/11), η επιχείρηση για τη διάσωσή τους επιβραδύνθηκε, λόγω προβλήματος της μηχανής γεώτρησης. Οι διασώστες είχαν τρυπήσει τα τρία τέταρτα των συντριμμιών, που παγιδεύουν τους εργάτες με τις ελπίδες να είναι μεγάλες. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν κόφτες αερίου για να τεμαχίσουν το εμπόδιο, γεγονός που καθυστέρησε την εργασία κατά περίπου έξι ώρες.
«Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και δεν υπάρχουν εμπόδια, θα έχουμε ολοκληρώσει τη διάσωση μέχρι απόψε», είπε ο Κάρβαλ, γενικός διευθυντής της Εθνικής Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών (NDRF), στο BBC Hindi το πρωί της Πέμπτης.
Ο Κάρβαλ πρόσθεσε, ότι οι αρχές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπόδια που θα μπορούσαν να βρεθούν στο δρόμο τους. «Θα βγάλουμε αυτούς τους άνδρες από εκεί».
Οι αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή με τους εγκλωβισμένους άνδρες λίγες ώρες μετά την κατάρρευση, δίνοντάς τους οξυγόνο, ξηρά σνακ και νερό μέσω αγωγού, που είχε τοποθετηθεί για την παροχή νερού στη σήραγγα για οικοδομικές εργασίες.
Φίλοι και συγγενείς των εργαζομένων περιμένουν με αγωνία και ρωτούν γιατί αργεί τόσο πολύ να βγουν οι άντρες τους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μερικοί από αυτούς μπόρεσαν να τους δουν μέσω μιας ενδοσκοπικής κάμερας που έχει τοποθετηθεί μέσα στη σήραγγα.
Ωστόσο, οι αρχές εργάζονται για να στείλουν πολλαπλούς σωλήνες διαφορετικού πλάτους μέσα από το κατ’ εκτίμηση τοίχο συντριμμιών μήκους 60 μέτρων, με σκοπό να δημιουργήσουν μια μικροσήραγγα μέσω της οποίας θα μπορούν να βγουν οι εργαζόμενοι. Όμως η επιχείρηση συνάντησε αρκετές καθυστερήσεις και εμπόδια λόγω του μαλακού εδάφους, του σκληρού βράχου και της πτώσης των συντριμμιών.
Παρόλα αυτά, χρησιμοποιήθηκε και αμερικανικό τρυπάνι τρυπάνι, με σκοπό να τρυπήσει τα συντρίμμια, αφού οι εκσκαφείς δεν κατάφεραν να καθαρίσουν το παχύ ανάχωμα από χώμα και βράχους. Το ισχυρό εργαλείο έχει έναν σπειροειδή άξονα στο άκρο του, που περιστρέφεται για να απομακρύνει το χώμα και τις πέτρες ώστε να μπει στο έδαφος. Μόλις ο τελικός σωλήνας διάσωσης φτάσει στους εργαζόμενους, θα σταλεί γιατρός για να ελέγξει την κατάστασή τους.
Τέλος, ασθενοφόρα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα έξω από τη σήραγγα. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν, ότι στόχος είναι να ανασυρθούν οι εργαζόμενοι έξω και να μεταφερθούν σε κοντινό νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.