ΑΘΗΝΑ
16:46
|
28.04.2024
Πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα, ένα περιπολικό, λεωφορεία και τραμ σε μια έκρηξη οργής με ακροδεξιά συνθήματα. Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας.
Δουβλίνο, επεισόδια μετά από επίθεση με μαχαίρι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου στους δρόμους του Δουβλίνου μετά από μια επίθεση με μαχαίρι σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα, ανάμεσά τους τρία παιδιά.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, σε αυτοκίνητα, ανάμεσά τους και ένα περιπολικό αλλά και σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Παρατηρήθηκαν επίσης λεηλασίες εμπορικών καταστημάτων. Οι εκατοντάδες διαδηλωτές κρατούσαν ιρλανδικές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετρούν». Τα επεισόδια ξέσπασαν σε συνοικία που ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Η δημοσιογράφος Εϊμάρ ΜακΚόλεϊ του ειδησεογραφικού ιστότοπου, Journal.ie, ήταν αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε στους δρόμους του Δουβλίνου στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE. Η ΜακΚόλεϊ είπε: «είδα άντρες με βαριοπούλες και καδρόνια να σπάνε τις βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων, να μπαίνουν μέσα, να αδειάζουν τα ράφια και να βγαίνουν με σακούλες γεμάτες προϊόντα, τις οποίες μετά τις άφησαν στον δρόμο. Παρατήρησα επίσης ότι υπήρχε ένα live-streaming, το οποίο ενθάρρυνε τον κόσμο να προβεί σε βιαιοπραγίες».

https://twitter.com/stoppression/status/1727936307643736286

Ο επικεφαλής του συνδικάτου ΜΜΜ, Ντέρμοτ Ο’ Λίρι, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «άθλιους, κακοποιούς». «Πόσο βοηθούν οι λεηλασίες τον κοινωνικό διάλογο;», αναρωτήθηκε ο Ιρλανδός με αφορμή τη στοχοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας απέδωσε τα επεισόδια σε ομάδα χούλιγκαν με ακροδεξιά ιδεολογία, ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης, Έλεν Μακέντι, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία. Η ηρεμία έχει πια αποκατασταθεί στους δρόμους του Δουβλίνου.

Για την επίθεση με μαχαίρι ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιρλανδίας δήλωσε ότι δεν έχει αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό της τρομοκρατίας. «Ποτέ δεν απέκλεισα κανένα πιθανό κίνητρο για αυτήν την επίθεση. Όπως είπα εξαρχής, εξετάζονται όλες οι πιθανότητες», δήλωσε ο Ντριου Χάρις. Λίγο νωρίτερα, ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός είπε σε δημοσιογράφους ότι η αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι το συμβάν δεν σχετιζόταν με τρομοκρατική ενέργεια.

«Δεν θα κάνω περαιτέρω εικασίες όσον αφορά το τρομοκρατικό κίνητρο. Μέχρι να σιγουρευτούμε για ποιο είναι το κίνητρο (του δράστη) θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο Χάρις.

Από τους πέντε τραυματίες, θύματα της επίθεσης, ένα κοριτσάκι πέντε ετών και μια 30χρονη γυναίκα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα κορίτσι έξι ετών και ένα πεντάχρονο αγόρι τραυματίστηκαν ελαφριά. Η αστυνομία έχει συλλάβει τον ύποπτο της επίθεσης και δεν αναζητεί πια άλλον δράστη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα