ΑΘΗΝΑ
22:59
|
02.05.2024
Ελπιδοφόρο παραμένει το γεγονός ότι ο αριθμός των πρόωρων θανάτων λόγω μικροσωματίδιων μειώθηκε κατά 41%, το χρονικό διάστημα 2005-2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε έκθεση του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αποκαλύπτει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στον θάνατο 253.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του 2021, λόγω της αυξημένης ποσότητας μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την μελέτη, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων που φαίνεται να οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, όπου της είχαν αποδοθεί οι θάνατοι 238.000 ανθρώπων.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι «τουλάχιστον 253.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 μπορούν να αποδοθούν στην ρύπανση από μικροσωματίδια (PM2,5) που είναι υψηλότερη από τη συγκέντρωση των 5 µg/m3 που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Επίσης, αναφέρεται ότι περίπου 52.000 πρόωροι θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου (NO2), αέριο που παράγεται κυρίως από τα αυτοκίνητα και τις θερμοηλεκτρικές μονάδες – όπου και καταγράφεται επίσης ελαφρά αύξηση σε σχέση με το 2020.

Στα μικροσωματίδια του όζοντος (O3), που παράγονται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τις βιομηχανικές δραστηριότητες, μπορούν να αποδοθούν 22.000 πρόωροι θάνατοι, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το 2020.

Η αύξηση ανάμεσα στα δύο αυτά χρόνια εξηγείται από την αυξημένη έκθεση σε ρυπαντές και την ελαφρά αύξηση της θνητότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της πανδημίας Covid-19.

Πάντως, ελπιδοφόρο παραμένει το γεγονός ότι ο αριθμός των πρόωρων θανάτων που οφείλονται στα μικροσωματίδια μειώθηκε κατά 41%, το χρονικό διάστημα 2005-2021. Παρόλα αυτά, η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα