ΑΘΗΝΑ
07:44
|
01.03.2024
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας υποστηρίζει πως επρόκειτο να πει «folkratt», δηλαδή δίκαιο, αντί για «folkmord», η σουηδική λέξη για την γενοκτονία.
Ουλφ Κρίστερσον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, κατά την διάρκεια ομιλίας του την Τρίτη στην πόλη Γκέτεμποργκ, φαίνεται να έπεσε σε ένα γλωσσικό ολίσθημα κατά το οποίο φάνηκε να υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ να διαπράξει γενοκτονία, με το συγκεντρωμένο πλήθος να αντιδρά εντόνως, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό. Το βίντεο αυτό αναδημοσιεύτηκε με ταχύτατους ρυθμούς, με τη σουηδική κυβέρνηση να καταγγέλλει σήμερα πως πρόκειται για «εκστρατεία παραπληροφόρησης».

Στα σουηδικά, η λέξη για το διεθνές δίκαιο είναι «folkratt» και για τη γενοκτονία «folkmord». Και οι δύο λέξεις αρχίζουν με «folk», που σημαίνει λαός ή έθνος. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση κατάλαβαν ότι ο Κρίστερσον επρόκειτο να πει «folkmord», δηλαδή γενοκτονία, και κάποιοι από τους παρευρισκόμενους έπειτα φώναξαν: «Έχει το Ισραήλ το δικαίωμα στη γενοκτονία;» Η ατμόσφαιρα τότε έγινε τεταμένη, με ορισμένους να φωνάζουν και να διακόπτουν τον Σουηδό πρωθυπουργό.

«Κυκλοφορούν βίντεο με ανακριβείς μεταφράσεις και διαστρεβλώσεις των σχολίων που έκανε ο Σουηδός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συγκέντρωσης στο Γκέτεμποργκ», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Καρλ-Όσκαρ Μπολίν, με ανάρτηση στο Χ.

«Ο στόχος είναι προφανής: να αμαυρωθεί η εικόνα της Σουηδίας στο εξωτερικό και να υπάρξει περαιτέρω πόλωση και διχασμός», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Κρίστερσον, φαίνεται πως ήθελε να πει ότι «η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένες στο γεγονός ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου», έκανε, όμως, ένα σαρδάμ: Αντί να χρησιμοποιήσει τη λέξη που σημαίνει άμυνα (forsvar), είπε αρχικά «folk» πριν το διορθώσει άμεσα.

Ο ίδιος ο Κρίστερσον κατήγγειλε την επόμενη μέρα με ανάρτησή του στο Facebook την παρουσία στη συνάντηση «πολιτικών σαμποτέρ», οι οποίοι φαινόταν ότι ήταν εκεί μόνο για να εκφράσουν «την οργή τους για την πολιτική θέση της Σουηδίας και της Ευρωπαϊκής ένωσης για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τόμπιας Μπίλστρομ, τόνισε στο Χ ότι η χώρα βλέπει «εχθρικούς παράγοντες να προσπαθούν να διαστρεβλώσουν ψευδώς τα λόγια του πρωθυπουργού μας».

«Μην συμβάλλετε σε αυτό. Αυτό που εκείνος είπε ήταν ότι η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», είπε ο Μπίλστρομ.

Ο Μπολίν εκτίμησε ότι αυτό το επεισόδιο τροφοδοτήθηκε από παράγοντες που συμμετείχαν σε μια προηγούμενη «εκστρατεία παραπληροφόρησης» το 2022, σύμφωνα με την οποία οι σουηδικές κοινωνικές υπηρεσίες «απήγαγαν μουσουλμανόπαιδα» και τα έβαζαν σε χριστιανικά σπίτια, κάτι που οι αρχές διέψευσαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα προσωρινή λύση για αποτροπή της παράλυσης του κράτους στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 10 τα παιδιά στη Γάζα που πέθαναν από πείνα και δίψα

Γάζα: Σφαγή 112 πεινασμένων Παλαιστινίων έξω από το νοσοκομείο αλ Σίφα

Πού δρουν οι περισσότερες συμμορίες ανηλίκων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα