ΑΘΗΝΑ
15:14
|
06.05.2024
Η ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάγουα είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Γι.
Η υπουργός Εξωτερικών Yoko Kamikawa με τον Κινέζο ομόλογό της, Wang Yi, κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών στο Busan της Νότιας Κορέας, το απόγευμα του Σαββάτου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιαπωνία ανησυχεί σοβαρά για τις εντατικοποιημένες στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Γιόκο Καμικάγουα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Γι, μεταδίδει το TASS.

«Η Υπουργός εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των [αμφισβητούμενων] Νήσων Σενκάκου και της εντατικοποιημένης κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στην Ιαπωνία, μεταξύ άλλων σε συνεργασία με τη Ρωσία», αναφέρει η δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Η κατάσταση γύρω από τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής Ιάπωνων πολιτών, έγινε ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Επιπλέον, η Καμικάγουα «σημείωσε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν και ζήτησε αποφασιστικά την απελευθέρωση των κρατουμένων [με την υποψία για κατασκοπεία] Ιάπωνων πολιτών». Οι πλευρές «συμφώνησαν να διεξαγάγουν αμέσως ιαπωνο-κινεζικό διάλογο για την ασφάλεια, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα».

Ο Ιάπωνας υπουργός κάλεσε την κινεζική πλευρά να αποσύρει άμεσα τους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία, που επιβλήθηκαν για την απόρριψη νερού από τον Πυρηνικό Σταθμό Φουκουσίμα-1. Οι πλευρές αναγνώρισαν ότι «υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της θέσης των δύο κρατών για αυτό το θέμα και συμφώνησαν να βρουν έναν τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος μέσω διαβουλεύσεων και διαλόγου σε ένα εποικοδομητικό κλειδί».

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα και αντάλλαξαν προσκλήσεις στις χώρες τους. Συζήτησαν επίσης παγκόσμια προβλήματα και συμφώνησαν να ενταθεί η συνεργασία για την πολιτική για την κλιματική αλλαγή και τη διεθνή υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των μολυσματικών ασθενειών. Συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν διμερή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της «πράσινης» οικονομίας, της οικολογίας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαμάς: Το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ καταπατά την ελευθερία του λόγου

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ο Μπάιντεν συναντά τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα