ΑΘΗΝΑ
11:14
|
06.05.2024
12:30 το μεσημέρι στο Σύνταγμα για την Αθήνα. Δύο συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη.
Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο σε όλη τη χώρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Στην Αθήνα καλείται συγκέντρωση και πορεία στις 12:30 το μεσημέρι, στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στην 12χρονη από τον Κολωνό ομοσπονδίες, σωματεία και φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες.

Δύο ακόμα δράσεις θα πραγματοποιηθούν, αργότερα, η πρώτη στη συμβολή Μπενάκη και Βαλτετσίου όπου στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί μικροφωνική διαμαρτυρία με αφορμή τις πρόσφατες απόπειρες βιασμών στα Εξάρχεια, και η δεύτερη στο Κορυδαλλό όπου αναμένεται στις 3 το μεσημέρι συγκέντρωση στον σταθμό του μετρό και πορεία προς τις φυλακές «γιατί η έμφυλη βία και οι πολλαπλές καταπιέσεις, η εκμετάλλευση και οι αποκλεισμοί συμπυκνώνονται στον εγκλεισμό στις φυλακές», όπως τονίζουν οι διοργανωτές από την συλλογικότητα «Καμία Ανοχή».

Στη Θεσσαλονίκη δύο συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν, η πρώτη στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα του Βενιζέλου από μέλη της συνέλευσης γυναικών «8 Μάρτη»  και η δεύτερη το απόγευμα στις 18:30 στην Καμάρα από άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν ανακοινωθεί επίσης στην Πάτρα (στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Γεωργίου), στον Βόλο (στις 11 στην πλατεία Αγίου Νικολάου), στην Κομοτηνή (στις 18:00 στην κεντρική πλατεία) και μια σειρά ακόμα πόλεις.

Δώρα. Αυγέρη: Να σταθούμε δίπλα σε κάθε γυναίκα που ζει με το φόβο της βίας

«Η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι ακόμη απέχουμε από την πλήρη ισότητα και την απόλυτη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή ημέρα.

Και προσθέτει:.

«Καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι δίκαιη όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καμία οικονομία δεν μπορεί να ευημερήσει, όσο οι διακρίσεις πλήττουν τις γυναίκες.

Η βιώσιμη ανάπτυξη και η πρόοδος δεν συμβαδίζουν με την ανοχή στη βία.

Η οργή δεν αρκεί. Ο αγώνας ενάντια στο σεξισμό, την κακοποίηση και τη βία, τις γυναικοκτονίες, πρέπει να είναι συλλογικός και συμπεριληπτικός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δίνει αγώνα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θεσμικές τομές με στόχο την πλήρη εφαρμογή στην πράξη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, την πρόληψη και την εξάλειψη των σημερινών στρεβλώσεων και κενών στη εθνική νομοθεσία που υπονομεύουν την ισότητα και το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια, χωρίς διακρίσεις και βία.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε κάθε γυναίκα που ζει με το φόβο της βίας και σε κάθε παιδί που είναι εκτεθειμένο στην απειλή κάθε μορφής κακοποίησης.

Να σπάσουμε τα στερεότυπα και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να επικρατήσει η νοοτροπία του αυτονόητου σεβασμού στο συνάνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο.

Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό νομικό και θεσμικό πλαίσιο προστασίας και πρόληψης.

Να υιοθετήσουμε οριζόντιες πολιτικές και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης στην οικονομία, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση, την καινοτομία και στην κοινωνία συνολικά, που θα συμπεριλαμβάνει τη διάσταση του φύλου, θα αποτρέπει τον κοινωνικό αποκλεισμό, θα ενδυναμώνει τις γυναίκες»

Κουτσούμπας: Στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας, και του συστήματος που την αναπαράγει

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε γυναίκα που αναμετριέται με την πολύμορφη βία στην εργασία, στην οικογένεια, τη συντροφική σχέση, τους χώρους μόρφωσης, άθλησης, πολιτισμού. Ιδιαίτερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες της Παλαιστίνης, όπως και κάθε λαού, που βιώνει τη βία της ιμπεριαλιστικής επίθεσης και κατοχής» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.

«Οι προτάσεις του ΚΚΕ για ολόπλευρη οικονομική, συμβουλευτική, νομική προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους απαντούν στην ανασφάλεια που βιώνουν εξαιτίας και των τραγικών ελλείψεων στο αντίστοιχο δίκτυο δομών. Αποτελεί πρόκληση, η λειτουργία, η στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό να λογαριάζεται ως “κόστος” για το κράτος, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων» προσθέτει στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας και τονίζει καταλήγοντας: «Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας και της πολύμορφης βίας, σε σύγκρουση με το σύστημα που τις αναπαράγει. Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κυψέλη οργάνωσης κι αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να διεκδικήσει μαχητικά τη ζωή και τα δικαιώματα της».

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί υπόθεση όλων μας»

Δήλωση Νάντιας Γιαννακοπούλου, Βουλευτού ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής & Β’ Αντιπροέδρου Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της ΒτΕ για την Ισότητα

«Είναι απαράδεκτο οι γυναίκες να υφίστανται ακόμα βία και διακρίσεις λόγω του φύλου τους. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε οι γυναίκες να πάψουν να υφίστανται τις συνέπειες της βίας. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα ζοφερό κοινωνικό φαινόμενο με παγκόσμια διάσταση. Προσβάλλει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και όλες τις κοινωνίες στις οποίες λαμβάνει χώρα. Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, αφού επηρεάζει τις οικογένειες, τα παιδιά, τους φίλους και την κοινωνία στο σύνολό της» αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της ΒτΕ για την Ισότητα, σε δήλωσή της.

Και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς καθημερινά περιστατικά, γεγονότα και συμπεριφορές αναδεικνύουν τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου στην πατρίδα μας. Χιλιάδες είναι οι καταγγελίες που έχουν γίνει στην Ανοιχτή Γραμμή, δεκάδες οι γυναικοκτονίες τα τελευταία χρόνια. Παρά τις όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για μια υπόθεση που θέλει πολύ μεγάλη, συστηματική, επίπονη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Ας θεωρήσουμε ως πολύ ισχυρό όπλο ότι σπάσαμε την σιωπή τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε όμως πολύ δρόμο.

Γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα μέτρα όπως:

• Η άμεση καθολική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

• Να υπάρξει κρατική μέριμνα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αξιοποιώντας κάθε ευρωπαϊκή αρωγή, τόσο από πλευράς οικονομικών πόρων όσο και τεχνογνωσίας, με στόχο τη διαπαιδαγώγηση των γενεών μακριά από έμφυλα στερεότυπα. Σημαντικός ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος σε αυτή την κατεύθυνση.

• Η επέκταση των δομών του δικτύου για την καταπολέμηση της βίας σε όλη τη χώρα τόσο στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και στο επίπεδο της κρατικής και δημόσιας πρόνοιας. Να υπάρξουν θεσμικά μέτρα και συστήματα συνεργασίας Κράτους , Τ.Α αλλά και ΜΚΟ, με κανόνες και διάθεση περισσότερων υλικών αλλά και ανθρώπινων πόρων, στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών θυμάτων όλων των μορφών βίας και των παιδιών τους.

• Ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών και των κατά τόπους Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών (ν.4604/2019).»

ΜέΡΑ25: Διεκδικούμε ένα μέλλον που θα έχει εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών

«Η 25η Νοεμβρίου, η “Πορτοκαλί” ημέρα, είναι η ημέρα φεμινιστικής κινητοποίησης και δράσης για να θυμηθούμε ότι απαιτούμε και διεκδικούμε ένα μέλλον που θα έχει εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών. Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από το 1960 που οι αδελφές Mirabal, τρεις πολιτικές ακτιβίστριες, έπεσαν θύματα από πράκτορες στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ωστόσο, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένει η πιο εμφανής παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Περίπου 736 εκατομμύρια γυναίκες — σχεδόν μία στις τρεις — έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από στενό σύντροφο, σεξουαλική βία από μη σύντροφο ή και τα δύο, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους», τονίζει το ΜέΡΑ25 στην ανακοίνωσή του για τη σημερινά ημέρα.

Και προσθέτει:

«Στις 25 Νοέμβρη αγωνιζόμαστε από κοινού με όλες τις γυναίκες και θηλυκότητες που έχουν βιώσει έμφυλη βία ανεξάρτητα από ηλικία, εθνικότητα, τάξη, θρησκεία, πολιτισμικά, γλωσσικά ή άλλα χαρακτηριστικά. Στεκόμαστε μαχητικά απέναντι σε όλ@ όσ@ δεν μας αναγνωρίζουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια. Διεκδικούμε μια συνεκτική και ισότιμη κοινωνία. Απαιτούμε να αποφασίζουμε εμείς για τις εαυτές μας παντού: στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, στον πολιτικό στίβο, στον συνδικαλισμό, στην τέχνη, στις προσωπικές σχέσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες και απαιτούμε να σταματήσει η βία στις εμπόλεμες ζώνες.

Ως Τομέας Ισότητας & Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα θύματα έμφυλης βίας και της πατριαρχίας. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προβεί σε άμεσα μέτρα προστασίας για όλα τα θύματα της έμφυλης βίας.

Συμμετέχουμε μαζί με άλλες συλλογικότητες και καλούμε όλ@ το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στην συγκέντρωση και πορεία, στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα