ΑΘΗΝΑ
03:12
|
18.05.2024
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να κλείσει όλα τα σύνορα με τη Ρωσία εάν το κρίνει απαραίτητο.
Αιτούντες άσυλο επιβιβάζονται σε λεωφορείο που πηγαίνει στο κέντρο υποδοχής Joutseno στο συνοριακό πέρασμα Nuijamaa μεταξύ Ρωσίας και Φινλανδίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να κλείσει όλα τα σύνορα με τη Ρωσία εάν το κρίνει απαραίτητο, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Εάν χρειαστεί, η Φινλανδία θα κλείσει τα ανατολικά σύνορα, όλα τα σημεία διέλευσης της και θα αφήσει ένα σημείο ελέγχου για τους αιτούντες άσυλο σε άλλο μέρος, όχι στα ανατολικά σύνορα», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Yle. «Θα μπορείτε να υποβάλετε αίτηση ασύλου στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι ή στα λιμάνια, αλλά όχι στα ανατολικά σύνορα», είπε όταν ρωτήθηκε πού μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι αιτούντες άσυλο σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα με τη Ρωσία.

Η Φινλανδία έκλεισε τέσσερα σημεία διέλευσης στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία (Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra και Niirala) τη νύχτα της 17ης προς 18η Νοεμβρίου λόγω, όπως περιέγραψε, εισροής πολιτών τρίτων χωρών. Στις 22 Νοεμβρίου, η φινλανδική κυβέρνηση έλαβε απόφαση να κλείσει τρία από τα τέσσερα εναπομείναντα περάσματα στα σύνορα με τη Ρωσία μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2023.

Έτσι, το Raya-Jooseppi (Lotta στη ρωσική πλευρά) είναι το μόνο σημείο ελέγχου στα χερσαία σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία. Ωστόσο, οι φινλανδικές αρχές δεν αποκλείουν να κλείσει και αυτή η διάβαση εάν δεν σταματήσει η εισροή παράνομων μεταναστών.

Νωρίτερα, ο Φινλανδός πρέσβης στη Ρωσία, Ανττί Χελαντέρα, ενημέρωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόφαση της χώρας του να κλείσει τα συνοριακά σημεία ελέγχου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα