ΑΘΗΝΑ
18:29
|
02.05.2024
Ο δάσκαλος είχε δείξει στους μαθητές του καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης, εξοργίζοντας ορισμένους μουσουλμάνους γονείς.
Ο δολοφονημένος καθηγητής ιστορίας, Σαμουέλ Πατί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι έφηβοι μαθητές δικάζονται κεκλεισμένων των θυρών σε σχέση με τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί το 2020, μια δολοφονία που συγκλόνισε τη χώρα.

Ο δάσκαλος είχε δείξει στους μαθητές του καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης, εξοργίζοντας ορισμένους μουσουλμάνους γονείς. Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι αποφεύγουν τις απεικονίσεις προφητών, θεωρώντας τους βλάσφημους.

Ένα 13χρονο κορίτσι εκείνη την εποχή φέρεται να είπε στους γονείς της ότι ο καθηγητής Πατί είχε ζητήσει από τους μουσουλμάνους μαθητές να φύγουν από την αίθουσα πριν δείξει τις καρικατούρες. Το κορίτσι αντιμετωπίζει ψευδείς κατηγορίες αφού διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν στην τάξη εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, ο πατέρας της δημοσίευσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας την απόλυση του κ. Πατί.

Ο Σαμουέλ Πατί, 47 ετών, σκοτώθηκε έξω από το σχολείο του σε ένα προάστιο του Παρισιού από έναν 18χρονο δράστη με καταγωγή από την Τσετσενία, ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία αμέσως μετά την επίθεση.

Οι άλλοι πέντε ανήλικοι, ηλικίας από 14 έως 15 ετών την ώρα της επίθεσης, θα κατηγορηθούν για εγκληματική συνωμοσία ή ενέδρα.

Υποπτεύονται ότι υπέδειξαν τον Πατί στον δολοφόνο ή ότι βοήθησαν στην παρακολούθηση του μετά την έξοδό του από το σχολείο.

Και οι έξι ανήλικοι παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο ανηλίκων και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης 2-1/2 ετών. Μπήκαν στο δικαστήριο τη Δευτέρα φορώντας κουκούλα για να κρύψουν τα πρόσωπά τους, αφού λόγω ηλικίας δεν πρέπει να αποκαλυφθούν τα πρόσωπά τους.

Η αδερφή του Σαμιουέλ Πατί, Μικαέλε, είπε σε μια δήλωση μέσω του δικηγόρου της ότι ο αδερφός της θα ήταν ακόμα ζωντανός αν δεν είχε λάβει χώρα μια «μοιραία ένωση μικρών δειλών και μεγάλων ψεμάτων».

Οι ακροάσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Κατηγορούνται επίσης οκτώ ενήλικες που θα παρουσιαστούν ενώπιον ειδικού ποινικού δικαστηρίου.

Τον περασμένο μήνα, σχεδόν δύο χρόνια πριν από την ημέρα της δολοφονίας του Πατί, ένας 20χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα έναν δάσκαλο και τραυμάτισε βαριά άλλους δύο ανθρώπους σε επίθεση σε σχολείο στη βόρεια Γαλλία, πυροδοτώντας νέους φόβους για τζιχαντιστική βία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μηχανική βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών από Μ. Παρασκευή ως Τετάρτη Πάσχα

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα