ΑΘΗΝΑ
03:08
|
02.05.2024
Οι αστυνομικοί της ανατολικής πόλης Νιούκασλ στην Αυστραλία δεν δίστασαν να συλλάβουν έναν 97χρονο πάστορα διαδηλωτή σε κινητοποίηση για το κλίμα.
Ο 97χρονος πάστορας Άλαν Στιούαρτ πριν τη σύλληψή του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον 97χρονο Αυστραλό πάστορα της Εκκλησίας των Ενωτικών (Uniting Church), Άλαν Στιούαρτ, συνέλαβαν, μεταξύ άλλων 108 ατόμων, την Κυριακή αστυνομικοί στο λιμάνι της πόλης Νιούκασλ της ανατολικής Αυστραλίας (160 χλμ βόρεια του Σίδνεϋ) στο πλαίσιο προσπάθειας διάλυσης κινητοποίησης που ασκούσε πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο Άλαν Στιούαρτ μετά από αυτή τη σύλληψη έγραψε, κατά κάποιο τρόπο, ιστορία καθώς έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία Αυστραλός που συνελήφθη ποτέ από τις αστυνομικές αρχές σε διαδήλωση, κάτι που του συνέβη για πρώτη φορά στην σχεδόν 100χρονη ζωή του.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ από το γερμανικό δίκτυο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Deutsche Welle, oι διαδηλωτές που συμμετείχαν την Κυριακή στην κινητοποίηση για το κλίμα στο Νιούκασλ με κεντρικό αίτημα τον τερματισμό της πολύχρονης εξάρτησης της Αυστραλίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, επέβαιναν εναλλάξ σε βάρκες καθώς είχαν λάβει άδεια από την Αστυνομία να διαμαρτυρηθούν για 30 ώρες.

Ωστόσο, στη συνέχεια οι διαδηλωτές (μεταξύ των οποίων και ο 97χρονος πάστορας) αποφάσισαν να την παρατείνουν με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας. Αν και η αστυνομία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ιερωμένο, εντούτοις για να τον συλλάβουν οι αστυνομικοί, χρειάστηκε να τον σηκώσουν και να τον απομακρύνουν από το νερό. Η συγκεκριμένη σκηνή κινηματογραφήθηκε προκαλώντας αλγεινή εντύπωση σε πολλούς.

Αργότερα, ο 97χρονος δήλωσε στο κρατικό δίκτυο SBS ότι το θεώρησε καθήκον του να διαμαρτυρηθεί, τονίζοντας ότι δεν το έκανε για πρώτη φορά γνωρίζοντας ότι υπήρχε η πιθανότητα να συλληφθεί. «Το κάνω αυτό για τα εγγόνια μου και για τις μελλοντικές γενιές. Δεν θέλω να τους αφήσω έναν κόσμο κατεστραμμένο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο  πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις συλλήψεις των διαδηλωτών υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία βρέθηκε μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση, δηλώνοντας:

«Μακάρι αυτές οι διαδηλώσεις να μην συνέβαιναν. Η εξόρυξη και η πώληση και η εξαγωγή ορυκτών στη ΝΝΟ όχι μόνο είναι νόμιμη, αλλά είναι και η μεγαλύτερη εξαγωγή μας. Εάν δεν λάβουμε τα χρηματικά ποσά από την εξαγωγή άνθρακα δεν θα επιτύχουμε τους στόχους μας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην πολιτεία μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα