ΑΘΗΝΑ
09:59
|
02.05.2024
Ευρωπαϊκή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για κλοπές οργάνων από Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Σοροί Παλαιστινίων μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την διενέργεια διεθνούς έρευνας προκειμένου  να εξακριβωθεί εάν ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει στην κλοπή ζωτικών οργάνων από Παλαιστίνιους που πέθαναν στα νοσοκομεία αλ Σίφα και Ινδονησιακό Νοσοκομείο πριν απαγορεύσουν τη λειτουργία τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ζήτησε η ευρωπαϊκή οργάνωση δικαιωμάτων Euro-Med Human Rights Monitor.

Η οργάνωση υποστηρίζει πως έχει ήδη συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για την κλοπή οργάνων από τις σορούς Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό καταγγέλλοντας πως ο τελευταίος τις κρατά παράνομα και αρνείται να τις παραδώσει σε αντιπροσωπείες της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, όπως οφείλει.

Πρόσφατα, οι ανησυχίες για την πιθανότητα κλοπής οργάνων διατυπώθηκαν για πρώτη φορά από Παλαιστίνιους γιατρούς νοσοκομείων της Γάζας που εξέτασαν ορισμένες από τις σορούς που παρέδωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαπιστώνοντας πως έλλειπαν από αυτές καρδιές, νεφρά, συκώτια, αμφιβληστροειδείς χιτώνες από τους οφθαλμούς κ.α.

Η οργάνωση Euro-Med Human Rights Monitor σημειώνει πως το Ισραήλ έχει «μακρά ιστορία» στην παρακράτηση των πτωμάτων Παλαιστινίων έχοντας σε ειδικά νεκροτομεία εκατοντάδες σορούς κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταξύ άλλων για να μην δώσουν στοιχεία για το λαθρεμπόριο οργάνων. Υποστηρίζει μάλιστα πως το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο και η ισραηλινή βουλή (Κνέσετ) από το 2021 επέτρεψαν την παρακράτηση των σορών νεκρών Παλαιστινίων από τον στρατό και την αστυνομία με διάφορες προφάσεις με σκοπό τη χρήση τους σε ιατρική επιστημονική έρευνα.

Η ίδια οργάνωση επικαλείται και το βιβλίο της Ισραηλινής γιατρού Μέιρα Βάις «Over Their Dead Bodies» (2014)που αναφέρεται στην παράνομη λήψη οργάνων από νεκρούς Παλαιστίνιους και την χρήση τους στην ιατρική έρευνα από φοιτητές πανεπιστημίων ή τη μεταμόσχευσή τους σε Ισραηλινούς ασθενείς.  Επικαλείται επίσης δημοσιογραφική έρευνα που έκανε το 2008 το αμερικανικό δίκτυο CNN σχετικά με την κλοπή ζωτικών οργάνων Παλαιστινίων από το Ισραήλ για παράνομη χρήση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα