ΑΘΗΝΑ
09:57
|
02.05.2024
Ο στρατός προχώρησε σε αντίποινα για τη σφαγή τουλάχιστον 40 αμάχων και τον τραυματισμό 42 άλλων από εγκληματίες τζιχαντιστές.
Ένοπλες δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τζιχαντιστές οργανώσεων-παρακλάδια του «Ισλαμικού Κράτους» και της αλ Κάιντα συνεχίζουν τις φονικές επιθέσεις κατά αμάχων στη Μπουρκίνα Φάσο.

Η τελευταία πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσαν την Κυριακή σε χωριό της περιοχής Ντζμίμπο της βόρειας Μπουρκίνα Φάσο έγινε γνωστή σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 40 αμάχων.

Οι τζιχαντιστές ήταν μέλη της οργάνωσης Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM) και επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση, σε σπίτια και σε καταυλισμούς εκτοπισμένων αμάχων στην περιφέρεια της πόλης Ντζίμπο που βρίσκεται στην περιοχή του Σαχέλ αφήνοντας πίσω τους  40 νεκρούς και άλλους 42 τραυματίες.

Η επίθεση  ξεκίνησε γύρω στις 15.00 τοπική ώρα της Κυριακής, 26 Νοέμβρη, κράτησε πάνω από τρεις ώρες και πραγματοποιήθηκε από περίπου 400 φανατισμένους ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες και προσπάθησαν αποτυχημένα να εισβάλλουν σε παρακείμενη στρατιωτική βάση. Όταν δεν τα κατάφεραν, εκτόνωσαν το μένος τους σε βάρος δεκάδων αμάχων της περιοχής.

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen

Ωστόσο, στη συνέχεια ο στρατός και η αεροπορία της Μπουρκίνα Φάσο ανέλαβε δράση και προχωρώντας σε αντίποινα εξουδετέρωσε δεκάδες από τους εγκληματίες της οργάνωσης Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen.

Η Μπουρκίνα Φάσο αντιμετωπίζει τη μάστιγα των τζιχαντιστών όπως και άλλες χώρες της περιοχής με πρώτο το γειτονικό Μάλι που η δράση τους έχει προκαλέσει από το 2015 το θάνατο πάνω από 17.000 αμάχων και τον εκτοπισμό περίπου δύο εκατομμυρίων πολιτών.

Την Μπουρκίνα Φάσο κυβερνά μία στρατιωτική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία το Σεπτέμβριο του 2022 μετά από πραξικόπημα. Έχει κλητεύσει σε στράτευση όλους τους άνδρες από 18 ετών και πάνω προκειμένου να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα