ΑΘΗΝΑ
12:37
|
08.05.2024

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο παρουσίασε ο υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα, περιλαμβάνονται αυστηρότερες […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο παρουσίασε ο υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα, περιλαμβάνονται αυστηρότερες ποινές, μείωση των αναβολών και επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει πως όλα τα κακουργήματα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων, όπως απιστία και απάτη, δηλαδή δεν θα απαιτείται η υποβολή έγκλισης όπως ισχύει σήμερα. Αυτή η τροποποίηση φαίνεται πως καταργεί το «ακαταδίκωκτο» των τραπεζιτών.

Ακόμα, με το νέο νομοσχέδιο ο Υπουργός σκοπεύει να μειωθούν οι περιπτώσεις αναστολής των ποινών στην περίπτωση καταδίκης για πλημμέλημα. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, αναστολή θα δίνεται σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος, όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος. Επανέρχεται επίσης η εξαγορά της ποινής με αντάλλαγμα χρηματικού ποσού για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη.

Ανάμεσα στις τροποποιήσεις προβλέπονται ακόμα:

  • η αύξηση της μέγιστης ποινής της πρόσκαιρης κάθειρξης από τα 15 στα 20 έτη για όλα τα κακουργήματα
  • φυλάκιση για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η οποία θα μετατραπεί σε κακούργημα
  • αυστηρότερη ποινική κύρωση για την εξ αμελείας πρόκληση δασικής πυρκαγιάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μόσχα: Τα γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία θα είναι νόμιμοι στόχοι

Βερολίνο: Γερουσιαστής δέχθηκε επίθεση από άγνωστο σε βιβλιοθήκη

Έρχεται το 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα