ΑΘΗΝΑ
22:17
|
23.02.2024
Κατά προτεραιότητα οι δίκες για τροχαία και εμπρησμούς. Η πρόκληση φωτιάς από αμέλεια θα τιμωρείται με 3 έως 5 χρόνια φυλακή και από δόλο έως και ισόβια.
Ποινές σε δικομανείς, μόνο μία αναβολή ανά υπόθεση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη δημοσιότητα θα δοθεί σήμερα, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, το σχέδιο νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές και εναλλακτικούς τρόπους έκτισή τους, «ψαλίδι» στις αναβολές και επίσπευση δικαστικών διαδικασιών.

Στόχος της μεταρρύθμισής του Ποινικού Κώδικα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή Δικαιοσύνης και να αποκατασταθεί το δημόσιο αίσθημα πως κυριαρχεί ατιμωρησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο των νέων διατάξεων προβλέπονται ρυθμίσεις με τις οποίες στο εξής σχεδόν όλα τα κακουργήματα, κλοπές, ληστείες, υπεξαιρέσεις, πλαστογραφίες, απάτες και άλλα, θα τιμωρούνται με ποινές από 15 χρόνια, που είναι σήμερα, στα 20.

Προβλέπεται επίσης κατάργηση των τριμελών πλημμελειοδικείων και των πενταμελών εφετείων, παραπομπή σε δίκη χωρίς δικαστικά συμβούλια, μία αναβολή ανά υπόθεση και ποινές σε δικομανείς.

Οι δίκες για τροχαία δυστυχήματα και εμπρησμούς θα πραγματοποιούνται κατά προτεραιότητα, ενώ η πρόκληση φωτιάς από αμέλεια θα τιμωρείται με 3 έως 5 χρόνια φυλακή και από δόλο έως και ισόβια.

Ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας για την προστασία θυμάτων και καταγγελλόντων ενδοοικογενειακής βίας, ενώ θα είναι πλέον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υποχρέωση γιατρών, δασκάλων, προπονητών .κλπ. να καταγγέλλουν περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μιλέι στο Μπουένος Άιρες

Δεν κλείνουν τα Body Shop στην Ελλάδα

Αγγλία: Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή ιερών κειμηλίων στην Αιθιοπία

Το Gemini της Google τα βλέπει (σχεδόν όλα)…μαύρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα