ΑΘΗΝΑ
23:11
|
02.05.2024
«Η νέα μορφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφανίζει ένα μοντέλο νέου τύπου ξεκάθαρα αρχηγοκεντρικού κόμματος, μακριά από τις ιδρυτικές και καταστατικές του αρχές»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποχώρηση τους ανακοίνωσαν 15 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλοντας πως το κόμμα απομακρύνεται από τις αριστερές του αρχές, χαρακτηρίζοντας το «αρχηγοκεντρικό», ενώ δηλώνουν πως αποχωρούν « με το κεφάλι ψηλά, και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα χιλιάδες μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος, που οραματίστηκαν μια καλύτερη κοινωνία».

Το κείμενο αποχώρησης μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής:

«Οι δραματικές εξελίξεις στο κόμμα, μας οδήγησαν στην κατάθεση της άποψής μας η οποία αποτυπώνεται στο παρόν κείμενο.

Η νέα μορφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφανίζει ένα μοντέλο νέου τύπου ξεκάθαρα αρχηγοκεντρικού κόμματος, μακριά από τις ιδρυτικές και καταστατικές του αρχές ενώ ταυτόχρονα απομακρύνθηκε από την αριστερή ατζέντα και το ηθικό πλεονέκτημα που το χαρακτήριζε.

Κατά το πρόσφατο διάστημα πρωτόγνωρα και ακραία φαινόμενα δηλητηρίασαν τις σχέσεις μεταξύ των μελών του. Λασπολογία, μάχη χαρακωμάτων για τη φυσιογνωμία του κόμματος και όχι για το πρόσωπο του νέου προέδρου, μας οδήγησαν σε έναν μη αναστρέψιμο πολιτικό εκφυλισμό. Θέματα που ενδεχομένως θα έλυνε (;) το Συνέδριο π.χ. αίτια εκλογικής ήττας, αποσιωπήθηκαν και κατέληξαν στο βωμό της επικαιρότητας που απαιτούσε η εμφάνιση ενός νέου Μεσσία.

Διαπιστώνουμε πως μια μερίδα του κόμματος δεν κατάλαβε ή δεν ήθελε να καταλάβει τα εκλογικά αποτελέσματα. Γι΄ αυτό και δεν τα συζήτησε. Αντί να σταματήσουμε το στρουθοκαμηλισμό οδηγηθήκαμε στη μετάλλαξη, υιοθετώντας εκούσια ή ακούσια την Βορίδειο ατζέντα για εξαφάνιση της Αριστεράς.

Η σκόπιμη και ενορχηστρωμένη στοχοποίηση των τάσεων και των επιθέσεων στα πρόσωπα που τις εκπροσωπούσαν, γινόταν σε καθημερινή βάση από συγκεκριμένη ομάδα τάσης και μάλιστα, της πιο σκληρής… Τελευταία παρατηρείται η απόπειρα ακύρωσης από ένα εντός του κόμματος “αντί Σύριζα” μετώπου, του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ με συνέπεια την αποδόμηση του πρώην προέδρου, Αλέξη Τσίπρα.

Νομαρχιακή Επιτροπή και Οργανώσεις Μελών
Η αγωνιστικότητα των στελεχών της Ν.Ε. περιορίστηκε με ζέση στην εκλογή νέας ηγεσίας της Ν.Ε. , από τότε ούτε έχουμε δει κι ακούσει- ούτε έχουμε κληθεί σε συνεδρίαση. Ο νέος συντονιστής που ανέλαβε, μόνο την ενότητα δεν εξασφαλίζει αν κρίνουμε από προηγούμενες συμπεριφορές του.

Επιπρόσθετα η επιλογή πολλών μελών Συντονιστικών των ΟΜ, με οργανώσεις εν υπνώσει- χωρίς ολομέλειες και εξωστρεφείς κοινωνικές δράσεις, με δαιμονοποίηση και λογοκρισία της αντίθετης άποψης, εξαντλήθηκε στην αλλαγή συσχετισμών, σε αποκλεισμούς, απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων μελών, στην προβολή των κομματαρχών και των κολλητών τους, καταπατώντας το Καταστατικό, φτάνοντας σε χρήση ατομικών στοιχείων μελών από πρόσφατα αποκτημένους “φίλους” συντηρητικής έως και ακραίας προέλευσης που με κάποιο τρόπο έφτασαν στα χέρια τους.

Στη δε κατάρτιση των ψηφοδελτίων, η επιλογή των υποψηφίων έγινε, με μοναδικό γνώμονα να είναι αρεστοί στην πλειοψηφία. Δεν έλειψαν οι διχαστικές και υβριστικές αναφορές –συχνά δημόσια- με κορυφαία παραδείγματα τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου με τα “μέλη μιας χρήσης” ή “μέλη του 2ευρου” κατ’ άλλους, μόνο και μόνο για να εξασφαλιστούν οι επιδιωκόμενες πλειοψηφίες. Η περίφημη διεύρυνση χωρίς όρους και κριτήρια ποτέ δεν “κοίταξε” αριστερά, ούτε απευθύνθηκε ως όφειλε σε κοινωνικούς παράγοντες ή συλλογικότητες, αλλά σε “στιγμιαία μέλη”, ενίοτε με ιδιοτελείς σκοπούς.

Στο όνομα μιας καταγγελόμενης πλην αμφιλεγόμενης εσωστρέφειας, όπως αποδείχτηκε, το πιο εξωστρεφές κινηματικό κομμάτι απενεργοποιήθηκε ή παθητικοποιήθηκε όπως έδειξε και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ανατολική Αττική που ήταν από τα χειρότερα πανελλαδικά. Για ανάληψη ευθυνών ή αυτοκριτική ούτε λόγος…

Χαρακτηριστικά, οι παρεμβάσεις ή καλύτερα οι επεμβάσεις, στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την ενίσχυση δεξιών και ακροδεξιών σχημάτων οδήγησαν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Όσοι δε, συμμετείχαν στα λεγόμενα νικηφόρα σχήματα όχι μόνο δεν κατάφεραν να εκλεγούν αλλά κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις.

Η Αριστερά με τις ιδέες της και τη στάση ζωής του καθενός και της καθεμιάς, δεν τελειώνει. Κανείς δεν θα μας “τελειώσει”. Παραμένουμε ενεργοί και αποφασισμένοι στο όραμα της ανανεωτικής οικολογικής και ριζοσπαστικής ιδέας και πώς μπορεί να γίνει πράξη στην κοινωνία.

Εμείς, που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής, δηλώνουμε την αποχώρησή μας από το παρόν όργανο, από κάθε θέση ευθύνης που μας είχε ανατεθεί ή είχαμε εκλεγεί αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για λόγους πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας
Η απόφασή μας αυτή αποτελεί απότοκο των συνθηκών που επικρατούν στο κόμμα μας και προέκυψε έπειτα από βαθιά σκέψη και οδύνη.

Αποχωρούμε με το κεφάλι ψηλά, και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα χιλιάδες μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος, που οραματίστηκαν μια καλύτερη κοινωνία.
Θα εξακολουθήσουμε ωστόσο να υπηρετούμε αταλάντευτα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα το όραμά μας, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς βία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για ένα σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία.

Σύντροφοι είναι σίγουρο ότι θα ανταμώσουμε και πάλι στους αγώνες, τα κινήματα και τις συλλογικότητες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αναπότρεπτα θα γεννηθούν».

Τα μέλη της Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής
ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΟΜ ΠΑΛΛΗΝΗΣ), ΔΕΣΥΠΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΟΜ ΠΑΙΑΝΙΑΣ), ΘΕΟΧΑΡΗ ΚΑΙΤΗ (ΟΜ ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΑΠΛ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ), ΚΟΤΣΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΟΜ ΒΒΒ), ΚΥΜΙΓΚΕΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΟΜ ΚΟΡΩΠΙΟΥ), ΜΩΡΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ (ΟΜ ΛΑΥΡΙΟΥ), ΡΕΡΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΟΜ ΛΑΥΡΙΟΥ), ΡΟΔΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ (ΟΜ ΜΕΝΙΔΙΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ), ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΗΒΗ (ΟΜ ΜΕΝΙΔΙΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΛΟΥ), ΣΕΦΕΡΙΑΔΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΟΜ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ), ΤΣΑΤΣΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΟΜ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ)
ΤΑ μέλη Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΟΜ ΜΕΝΙΔΙΟΥ), ΚΟΥΤΣΗ ΑΜΑΛΙΑ (ΟΜ ΜΕΝΙΔΙΟΥ)

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα