Ο αρχηγός του στρατιωτικού καθεστώτος του Νίγηρα ακύρωσε έναν νόμο που ποινικοποιούσε τη διακίνηση μεταναστών μέσω του έθνους που αποτελεί κόμβο για όσους θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της γειτονικής Λιβύης και της Αλγερίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση αργά τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.
Ο στρατηγός Αμπντουραμάν Τιανί, υπέγραψε το Σάββατο «διάταγμα κατάργησης» του νόμου του 2015 «σχετικά με την παράνομη διακίνηση μεταναστών», ανέφερε δήλωση της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης που διαβάστηκε στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση.
Επιπλέον, αυτός ο νόμος «δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του Νίγηρα και των πολιτών του», πρόσθεσε.
Niger coup leader repeals law against migrant traffickers https://t.co/RH086U7vsR
— Euractiv (@Euractiv) November 28, 2023
Η νέα διάταξη ορίζει επίσης ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν βάσει του νόμου του 2015 «θα διαγραφούν».
Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος και με οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επιτήρησης, έχει ενταθεί στην περιοχή της ερήμου του βόρειου Αγκαντεζ, ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για χιλιάδες πολίτες της Δυτικής Αφρικής που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη μέσω Αλγερίας ή Λιβύης.
Δεκάδες άτομα που εργάζονται σε δίκτυα παράνομης μετανάστευσης έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί, ενώ πολλά οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταναστών έχουν κατασχεθεί.
Ωστόσο, οι μετανάστες έχουν ακολουθήσει εναλλακτικές, πιο επικίνδυνες διαδρομές μέσω της ερήμου κατά μήκος νέων μονοπατιών, χωρίς σημεία νερού ή τοπόσημα και καμία πιθανότητα να διασωθούν εάν έχουν δυσκολίες.
Πολλοί μετανάστες από τη Δυτική Αφρική συγκεντρώνονται στο Αγκαντεζ, όπου εδρεύουν δίκτυα λαθρεμπόρων.
#Niger🇳🇪 leader Gen. Abdourahamane TIANI arrives in #Mali 🇲🇱 for official visit. He was received by Malian Col Assimi GOÏTA @PresidenceMali pic.twitter.com/aIqvaS1xSA
— KOUAM JOEL HONORE (@honore123) November 23, 2023
Υπάρχουν τώρα ανησυχίες ότι οι συμμορίες διακίνησης θα μπορούσαν να δουν την κατάργηση του νόμου ως ευκαιρία για να ωθήσουν ξανά τους μετανάστες σε χώρες που συνορεύουν με τον Νίγηρα, όπως η Λιβύη ή η Αλγερία, για περαιτέρω μεταφορά στην Ευρώπη.
Ο στρατηγός Τιάνι κυβερνά τον Νίγηρα από τον Ιούλιο, μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένος στην κατοικία του στο Νιαμέι.
Το στρατιωτικό καθεστώς έχει αποστασιοποιηθεί από τους μέχρι στιγμής στενούς ευρωπαίους εταίρους του Νίγηρα, ιδίως τη Γαλλία, και έχει πλησιάσει πιο κοντά δύο από τους γείτονές του, το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, που διοικούνται επίσης από τον στρατό.