ΑΘΗΝΑ
10:28
|
28.04.2024
Η Νιαμέι του ζητά να μεσολαβήσει προκειμένου να διευκολύνει τον διάλογο με την διεθνή κοινότητα, στο φόντο των κυρώσεων της Ecowas.
Εξελίσσεται κανονικά η αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το στρατιωτικό καθεστώς που προέκυψε από το πραξικόπημα στον Νίγηρα ζήτησε, χθες Δευτέρα, από το Τόγκο να ενεργήσει ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις του με τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που το επέβαλλαν κυρώσεις το περασμένο καλοκαίρι.

Ο υπουργός Άμυνας του Νίγηρα, στρατηγός Σαλίφου Μόντι είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του Τόγκο Φορ Γκνασινγκμπέ τον οποίο ευχαρίστησε που εξακολουθεί να συνομιλεί με το στρατιωτικό καθεστώς, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, παρότι μέλος της Ecowas, η οποία έχει επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στον Νίγηρα για να πιέσει τον στρατό που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη.

«Ποτέ δεν κλείσαμε τη χώρα μας στους φίλους μας (…) Ο Νίγηρας παραμένει ανοιχτός, ακόμα κι αν έχουν γίνει διευθετήσεις ώστε να μην μπορούμε πλέον να μιλάμε μαζί τους», είπε ο στρατηγός Μόντι στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Τόγκο, προσθέτοντας ότι του ζήτησε να λειτουργήσει μεσολαβητικά προκειμένου να διευκολύνει τον διάλογο με τη διεθνή κοινότητα.

Η Γαλλία, η πρώην αποικιακή δύναμη του Νίγηρα, συμμετείχε σε διελκυστίνδα με το στρατιωτικό καθεστώς μετά το πραξικόπημα και στη συνέχεια άρχισε τον Οκτώβριο να αποσύρει τους 1.500 περίπου στρατιώτες της που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα.

«Ζητάμε από το Τόγκο, την αδελφή μας χώρα, ενόψει όσων συνεχίζει να μας δίνει, να είναι ο εγγυητής μας στο πλαίσιο της συμφωνίας που πλαισιώνει τη γαλλική στρατιωτική αποχώρηση, η οποία προχωρά και πραγματοποιείται κανονικά», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας του Νίγηρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Τόγκο, Ρόμπερτ Ντάσεϊ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «βοηθήσει ως διευκολυντής» στο διάλογο μεταξύ του Νίγηρα και της διεθνούς κοινότητας και ευχαρίστησε τον στρατηγό Μόντι «που όρισε, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Τόγκο ως η εγγυήτρια χώρα για την αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων».

Η κυβερνώσα στρατιωτική κυβέρνηση στη Νιαμέι έχει απορρίψει αιτήματα της Ecowas να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη και επιμένει στην ανάγκη για μεταβατική περίοδο έως και τριών ετών για να το πράξει, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει δύο τζιχαντιστικές εξεγέρσεις στα νοτιοανατολικά και δυτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα