ΑΘΗΝΑ
09:37
|
02.05.2024
Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ που ανατράπηκε μετά το πραξικόπημα, βρισκόταν υπό κράτηση στην κατοικία του.
Διαδηλωτές υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ έξω από την πρεσβεία του Νίγηρα στο Παρίσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα δήλωσαν ότι απέτρεψαν μια απόπειρα διαφυγής του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος έχει φυλακιστεί από τον στρατό μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για απελευθέρωσή του.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ο Μπαζούμ και η οικογένειά του, με τη βοήθεια συνεργών στις δυνάμεις ασφαλείας, σχεδίαζαν να οδηγήσουν ένα όχημα στα περίχωρα της πρωτεύουσας Νιαμέι και να εισέλθουν σε ένα ελικόπτερο για γειτονική Νιγηρία.

Γύρω στις τρεις τα ξημερώματα, ο έκπτωτος πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ και η οικογένειά του, οι δύο του μάγειρες και δύο μέλη της ασφάλειας, προσπάθησαν να δραπετεύσουν από τον τόπο κράτησής του πρώην προέδρου, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, Αμαντού Αμπντραμανέ.

Η απόπειρα απόδρασης απέτυχε και «οι βασικοί δράστες και κάποιοι από τους συνεργούς» συνελήφθησαν, είπε στην εκπομπή το βράδυ της Πέμπτης.

Από τότε που ο Μπαζούμ ανατράπηκε από τον στρατό στις 26 Ιουλίου, αρνείται να παραιτηθεί. Ο πρώην πρόεδρος κρατούνταν στην κατοικία του στην καρδιά του προεδρικού μεγάρου μαζί με τη σύζυγό του Χαζίζα και τον γιο του Σάλεμ. Ο Αμπντραμανέ δεν ανέφερε πού κρατούνταν τώρα.

Τον Σεπτέμβριο, οι δικηγόροι του Μπαζούμ δήλωσαν ότι είχε καταθέσει νομική υπόθεση σε δικαστήριο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής εναντίον εκείνων που τον καθαίρεσαν. Είπαν επίσης ότι οδηγούν την υπόθεσή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Το κόμμα και τα μέλη της οικογένειας του Μπαζούμ λένε ότι δεν είχε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό ή φρέσκα αγαθά, προκαλώντας καταδίκη από πρώην δυτικούς συμμάχους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Διαδηλώσεις στη Γεωργία λόγω νομοσχεδίου περί «ξένων επιρροών»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα