ΑΘΗΝΑ
14:41
|
28.04.2024
Με 91 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε ψήφισμα που ζητά από τις δυνάμεις κατοχής να αποσυρθούν στη γραμμή της 4ης Ιουνίου 1967.
Φυλάκιο της ειρηνευτής δύναμης του ΟΗΕ στην ουδέτερη ζώνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 91 ψήφους υπέρ, μεταξύ των οποίων εκείνες της Ρωσίας, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και της Σαουδικής Αραβίας.

Το ψήφισμα συντάχθηκε από μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει την Αλγερία, τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Κατάρ, τη Βόρεια Κορέα, την Κούβα, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, τη Μαυριτανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Συρία και την Τυνησία.

Οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου, καταψήφισαν, ενώ 62 άλλες απείχαν.

Το ψήφισμα περιέχει οκτώ διατάξεις. Η πρώτη αναφέρει τη βαθιά ανησυχία του Οργανισμού για το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει αποτύχει, μέχρι στιγμής, να εφαρμόσει το ψήφισμα 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981, το οποίο κηρύσσει άκυρη την ισραηλινή προσάρτηση.

Εκτός από αυτό, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «απαιτεί για άλλη μια φορά από το Ισραήλ να αποσυρθεί από όλο το κατεχόμενο συριακό Γκολάν στη γραμμή της 4ης Ιουνίου 1967, σε εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Αναφέρει επίσης ότι «η συνεχιζόμενη κατοχή του συριακού Γκολάν και η de facto προσάρτησή του αποτελούν εμπόδιο στον δρόμο για την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή».

Εξάλλου, το ψήφισμα «καλεί το Ισραήλ να επιστρέψει στις συνομιλίες με την Συρία και τον Λίβανο και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τις προηγούμενες συνομιλίες» και «καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση στη Γενική Συνέλευση στην 79η σύνοδο του Οργανισμού για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος».

Τα Υψίπδα του Γκολάν, τα οποία ανήκαν στη Συρία από το 1944, καταλήφθηκαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967. Το 1981, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που δηλώνει μονομερώς την κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε άκυρη την προσάρτηση στο ψήφισμά του 497 στις 17 Δεκεμβρίου 1981.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα