ΑΘΗΝΑ
22:27
|
27.04.2024
Θα ανακτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας για περισσότερα από 104.000 στρέμματα γης στα σύνορα με το Περού στην περιοχή του Αμαζονίου.
Θα πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας για περισσότερα από 104.000 στρέμματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με νίκη στέφθηκε ο αγώνας μιας ιθαγενικής κοινόητας στον Ισημερινό, να ανακτήσει την ιδιοκτησία της πατρογονικής της γης στον Αμαζόνιο, περισσότερα από 80 χρόνια μετά την εκδίωξή της από την περιοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Περού.

Εφετείο του Ισημερινού δικαίωσε το έθνος των Σιεκοπάι για την διεκδίκηση της Πεεκέγια, μιας περιοχής με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα στο βορειοδυτικό Ισημερινό κατά μήκος των συνόρων με το Περού, σύμφωνα με δικαστική απόφαση, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πληροφορίες της Amazon Frontline, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ασχολείται με θέματα αυτόχθονων πληθυσμών και υπεράσπισης δικαιωμάτων γης.

Οι Σιεκοπάι, οι οποίοι εκτοπίστηκαν από την πατρογονική τους γη κατά τη διάρκεια του πολέμου Περού-Εκουαδόρ τη δεκαετία του 1940, και πλέον αριθμούν ως κοινότητα μόνο 800 μέλη, κατέθεσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, αγωγή κατά του κράτους του Ισημερινού, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το δικαίωμά τους στην προγονική ιδιοκτησία.

Στην απόφασή του την Παρασκευή, το Επαρχιακό Δικαστήριο του Σουκούμπιος έδωσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος του Ισημερινού 45 ημέρες για να παραδώσει τίτλους ιδιοκτησίας στους ιθαγενείς για περισσότερα από 104.000 στρέμματα γης.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το έθνος μας», δήλωσε ο Ελίας Πιγιαχουάτζε, Πρόεδρος του Έθνους Σιεκοπάι. «Η γη της Πεεκέγια ήταν και θα είναι πάντα δική μας. Για περισσότερα από 80 χρόνια, παλέψαμε να την πάρουμε πίσω». «Αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του πολιτισμού μας. Χωρίς αυτή τη γη, δεν μπορούμε να υπάρχουμε ως άνθρωποι των Σιεκοπάι», πρόσθεσε.

«Η απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Ισημερινού παραδίδει τίτλο γης σε μια ιθαγενική κοινότητα της οποίας η προγονική επικράτεια βρίσκεται σε προστατευμένη περιοχή», αναφέρει η Amazon Frontline, προσθέτοντας ότι δημιουργεί ένα πολύτιμο δεδικασμένο «για όλους τους αυτόχθονες πληθυσμούς που αγωνίζονται για να ανακτήσουν τη γη τους στην Λατινική Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα