ΑΘΗΝΑ
00:51
|
28.04.2024
Έχοντας μόλις βγει από τη χειρότερη ξηρασία των 40 χρόνων, η χώρα παλεύει τώρα με την αδιάκοπη βροχή που σχετίζεται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Σχεδόν 90.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε τουλάχιστον 120 άτομα ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στην Κένυα, από τις πλημμύρες που προκάλεσαν εβδομάδες επίμονων βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, ενώ σχεδόν 90.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Οι πλημμύρες – αποτέλεσμα των επίμονων βροχοπτώσεων που σχετίζονται με το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, έρχονται καθώς η ανατολική Αφρική μάχεται για να ανακάμψει από την χειρότερη περίοδο ξηρασίας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

«Η βροχόπτωση πέρα από τα συνήθη όρια, που προήλθε από το Ελ Νίνιο, οδήγησε σε εκτεταμένες πλημμύρες που δυστυχώς οδήγησαν σε απώλειες ζωών, εκτοπισμό οικογενειών, κρούσματα ασθενειών, καταστροφή υποδομών και περιουσιών, καθώς και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος σε όλη την Κένυα και πολλές περιοχές της ανατολικής Αφρικής», αναφέρεται σε δήλωση του γραφείου του προέδρου της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο μετά από έκτακτη σύσκεψη για το θέμα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, που συνδράμουν στη χώρα, αναφέρουν ότι χιλιάδες σπίτια έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ μεγάλες περιοχές με καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν βυθιστεί στα νερά με δεκάδες χιλιάδες ζώα να πνίγονται.

Τέσσερις κομητείες στην ανατολική Κένυα, συγκεκριμένα η περιοχή του ποταμού Τάνα, η Γκαρίσα, η Γουατζίρ και η Μαντέρα, έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Κιαμπέρε στον ποταμό Τάμα θέλει ακόμα ένα μέτρο νερό πριν υπερχειλίσει.

Η υπηρεσία πρόγνωσης του καιρού της Κένυας έχει προβλέψει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Εκτός από την Κένυα, η Σομαλία και η Αιθιοπία αντιμετωπίζουν επίσης ξαφνικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές του Ελ Νίνο. Στη Σομαλία, τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 700.000 εκτοπίστηκαν, ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση της Κένυας.

Το Κέρας της Αφρικής είναι ανάμεσα στις πιο ευάλωτες από την κλιματική αλλαγή περιοχές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, το απειλούν άμεσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα