ΑΘΗΝΑ
09:18
|
17.05.2024
«Οι δυτικές πολιτικές ελίτ έχουν κάνει μια κοντόφθαλμη επιλογή, όχι υπέρ του ΟΑΣΕ, αλλά υπέρ του ΝΑΤΟ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε διάσκεψη των εκπροσώπων των 57 κρατών-μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκεί Λαβρόφ, δήλωσε πως με λύπη παρατηρεί ότι, ύστερα από 49 χρόνια λειτουργίας του, ο οργανισμός βρίσκεται πλέον σε αξιοθρήνητη κατάσταση.

«Σε περίπου ένα χρόνο θα κλείσουν 50 χρόνια από την η “Τελική Πράξη του Ελσίνκι”. Πρέπει να σημειώσουμε με λύπη ότι ο ΟΑΣΕ πλησιάζει αυτή την επέτειο ενώ βρίσκεται σε αξιοθρήνητη κατάσταση και οι προοπτικές του παραμένουν ασαφείς», δήλωσε ο Λαβρόφ, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία είχε καταβάλει τις «μέγιστες δυνατές προσπάθειες» για να σχηματίσει έναν κοινό χώρο ασφάλειας στην Ευρώπη βασισμένο στη συνεργασία.

«Δυστυχώς, οι δυτικές πολιτικές ελίτ, οι οποίες έχουν αποδώσει στον εαυτό τους το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη μοίρα της ανθρωπότητας, έχουν κάνει μια κοντόφθαλμη επιλογή, όχι υπέρ του ΟΑΣΕ, αλλά υπέρ του ΝΑΤΟ. Γεωπολιτικά παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος που βασίζονται στη λογική “αφέντη- σκλάβου”. Ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της πολιτικής ήταν η απερίσκεπτη επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, η οποία ξεκίνησε μετά τη διάλυση της Συνθήκης της Βαρσοβίας», εξήγησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν «κατακρεουργήσει την πολιτική και στρατιωτική διάσταση του ΟΑΣΕ».

Η Τελική Πράξη υπογράφηκε την 1η Αυγούστου 1975 με σκοπό την ευθυγράμμιση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες-μέλη αλλά και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για τους πολίτες των κρατών αυτών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα