ΑΘΗΝΑ
23:52
|
04.05.2024
Οι φύλακες του ζωολογικού κήπου είναι απαρηγόρητοι, καθώς είχαν αγαπήσει το αξιαγάπητο ζευγάρι πάντα, Tian Tian και Yang Guang.
Τα αξιαγάπητα πάντα του Εδιμβούργου γυρίζουν πίσω στην Κίνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επισκέπτες του ζωολογικού κήπου του Εδιμβούργου θα μπορούν να δουν τα γιγάντια πάντα για τελευταία φορά την Πέμπτη προτού σταλούν πίσω στην Κίνα.

Τα δυο πάντα, η Tian Tian και ο Yang Guang, έφτασαν στη Σκωτία με τεράστιες φανφάρες το 2011 . Αλλά πρόκειται να επιστρέψουν τον Δεκέμβριο υπό τους όρους ενός 10ετούς δανείου, το οποίο παρατάθηκε λόγω της πανδημίας. Τα πρώτα γιγάντια πάντα που έζησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για 17 χρόνια, έφτασαν με αεροπλάνο που ονομάστηκε «FedEx Panda Express» στις 4 Δεκεμβρίου 2011.

Η Βασιλική Ζωολογική Εταιρεία της Σκωτίας (RZSS), η οποία διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο, πλήρωσε ετήσια αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων στην Κίνα για τα πάντα.

Όμως μέσα σε 12 μήνες το «φαινόμενο πάντα» είχε αυξήσει τις πωλήσεις εισιτηρίων κατά περίπου 50%.

Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου αλλά και κτηνίατροι από την Κίνα έκαναν οκτώ απόπειρες τεχνητής γονιμοποίησης μεταξύ του ζευγαριού. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να παράγουν μικρά. Η τελευταία προσπάθεια ήταν το 2021.

Για λόγους ασφάλειας, η ακριβής ημερομηνία και ώρα αναχώρησής τους είναι κρυφή, αλλά πιστεύεται ότι θα αναχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Από την πρώτη μέρα, ο φύλακας του ζωολογικού κήπου, κ. Λίβινγκστον φρόντιζε τα πάντα αλλά και τις ανάγκες τους «Ο Yang Guang είναι περισσότερο λαϊκό πάντα, του αρέσει η αλληλεπίδραση με τους φύλακες. Από την άλλη, η Tian Tian είναι εντελώς διαφορετική. Της αρέσει η αλληλεπίδραση όταν το θέλει εκείνη. Της αρέσουν να γίνονται τα πράγματα με τον δικό της τρόπο».

Ο κ. Λίβινγκστον δήλωσε, ότι είναι μια μέρα ανάμεικτων συναισθημάτων, καθώς το προσωπικό ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τα πάντα «Ήμασταν ανήσυχοι, νευρικοί και νιώθουμε θλίψη, καθώς πολλοί από εμάς τα γνωρίζαμε για όλο το διάστημα που ήταν εδώ. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη μόνο και μόνο για να δουν αυτά τα δύο. Θα ταξιδέψω μαζί τους στην Κίνα, γιατί νομίζω ότι θα να είναι ωραίο να έχουν μια οικεία φωνή μαζί τους».

Τιάν Τιάν
Η Tian Tian

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Άγριας Ζωής της Κίνας δήλωσε, ότι η χώρα είναι πλέον «καλά προετοιμασμένη να τους υποδεχτεί πίσω».

Όταν φτάσουν τα πάντα στην Κίνα, θα είναι σε καραντίνα έναν μήνα στο Κέντρο Διατήρησης και Έρευνας Γιγαντιαίων Πάντα στο Γιαάν, στην επαρχία Σιτσουάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα