ΑΘΗΝΑ
17:56
|
28.04.2024
Είναι η δεύτερη φορά που του δίνεται χάρη, καθώς την πρώτη φορά η απελευθέρωσή του μπλοκαρίστηκε από το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποφυλακίζεται για δεύτερη φορά ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως δικτάτορας λόγω της αμφιλεγόμενης ηγεμονίας του, μετά την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που επανάφερε τη χάρη που του δόθηκε έπειτα από δύο χρόνια από την πρώτη αποφυλάκισή του.

Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, 85 ετών, εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά. Βρίσκεται στη φυλακή από το 2007 και δεν επρόκειτο να αποφυλακιστεί μέχρι το 2032.

Αρχικά έλαβε προεδρική χάρη τα Χριστούγεννα του 2017 και αφέθηκε ελεύθερος για λίγο πριν ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση μετά από παρέμβαση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR).

Πέρυσι, τα τοπικά δικαστήρια επανέφεραν τη χάρη, αλλά ανατράπηκε και πάλι μετά από πιέσεις της IACHR.

Η νεότερη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου ακολουθεί έφεση της ομάδας του Φουτζιμόρι και θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωσή του εάν επικυρωθεί από δικαστή, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τρίτο μπλοκάρισμα από το IACHR.

«Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος σύμφωνα με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του δικαστηρίου Φρανσίσκο Μοράλες σε συνέντευξή του στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Ο δικηγόρος του Φουτζιμόρι, Έλιο Ριέρα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πελάτης του «περιμένει υπομονετικά» την ελευθερία του.

Ωστόσο, Περουβιανοί ακτιβιστές επέκριναν την απόφαση.

Ο Εθνικός Συντονιστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σε δήλωσή του ότι η χάρη του Φουτζιμόρι «ήταν προϊόν διεφθαρμένης διαπραγμάτευσης» και η ελευθερία του θα ήταν «προσβολή για τη δικαιοσύνη».

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία τη δεκαετία του 1990, καταδικάστηκε επειδή διέταξε τη σφαγή 25 ανθρώπων το 1991 και το 1992, ενώ η κυβέρνησή του πολεμούσε ενάντια στους αντάρτες του Λαμπερού Μονοπατιού.

Ωστόσο, είναι δημοφιλής προσωπικότητα μεταξύ της δεξιάς πτέρυγας της χώρας για τις οικονομικές του πολιτικές, ιδιαίτερα στο Fuerza Popular, το κόμμα του οποίου ηγείται τώρα η κόρη του Κέικο Φουτζιμόρι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, η κόρη του αναφέρθηκε σε «ανθρωπιστική χάρη». Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας σύμφωνα με τους γιατρούς του.

Το Περού είναι μέλος του δικαστηρίου της IACHR και έχει υπακούσει στο παρελθόν τις αποφάσεις του.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα