ΑΘΗΝΑ
12:49
|
27.04.2024
Το κτίριο είχε εκκενωθεί με αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά από 21 συναπτά έτη κατάληψης.
Φωτογραφία από την σελίδα «Αντιπληροφόρηση Ηράκλειο» στο facebook
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιχείρηση ανακατάληψης, βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι στο κέντρο του Ηρακλείου στο κτίριο του Ευαγγελισμού, το οποίο αποτελεί κληροδότημα του Πανεπιστημίου Κρήτης τελούσε υπό κατάληψη επί 21 συνεχόμενα έτη, μέχρι που εκκενώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση της Αστυνομίας κατά την οποία σημειώθηκε και ελαφρύς τραυματισμός νεαρού ατόμου.

Στη συνέχεια το κτίριο σφραγίστηκε κυριολεκτικά, αφού κλείστηκαν με τσιμέντο όλα τα παράθυρα και οι είσοδοι, ενώ οι διαμαρτυρίες πολιτών και συλλογικοτήτων είναι έκτοτε συνεχείς.

Σήμερα, το μεσημέρι, άγνωστο πως κάποιοι κατάφεραν να μπουν στο κτίριο, ανέβηκαν στην ταράτσα του κτηρίου και κρέμασαν πανό. Κόσμος παραμένει συγκεντρωμένος στην είσοδο του κτιρίου ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, υπάρχει και κινητικότητα και από πλευράς αστυνομίας, ωστόσο εκτιμάται ότι προς ώρας δεν θα γίνει κάποια κίνηση.

Λίγο αργότερα τα άτομα που μπήκαν στο κτίριο δημοσιοποίησαν βίντεο μέσα, όπως αναφέρουν, από τον «Ευαγγελισμό».

Σε σχέση με τα όσα παρουσιάζονται στο βίντεο ενημερώνουν, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στην οποία βρήκαν τον χώρο:

Ανοίγοντας το σφραγισμένο κουτί της εκκενωμένης κατάληψης, επιβεβαιώσαμε χωρίς καμία έκπληξη τα λεγόμενα των κατοίκων και φιλοξενούμενων που εισήλθαν σε αυτή για να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τον συλλογικό εξοπλισμό – ό,τι επέζησε δηλαδή από την καταστροφή που αντικρίσαμε:

Τραπέζια και καρέκλες σπασμένα και πεταμένα το ένα πάνω στο άλλο, ανάκατα ρούχα στα πατώματα βουτηγμένα στα μπάζα, σκουπίδια και πεταμένες μπύρες σε όλους τους χώρους, κατεστραμμένη κουζίνα με γυαλιά στο πάτωμα, ζωγραφισμένα πέη στους τοίχους, φασιστικά σύμβολα και συνθήματα γραμμένα στους τοίχους με σπρέι, ανοιγμένοι πυροσβεστήρες, άτσαλα πασαλειμμένα μπετά στους τοίχους και τα πατώματα του κτιρίου».

Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από την «Κατάληψη Ευαγγελισμού» αναφέρεται, μεταξύ άλλων

Σήμερα – 1/12/23 – ανακαταλάβαμε το κτήριο του Ευαγγελισμού, δίνοντας την τελική μας απάντηση σε σχέση με την καταστολή και την στρατιωτικοποίηση  της γειτονιάς μας αλλά και του ευρύτερου κέντρου της πόλης.

Τα τελευταία 21 χρόνια, η κατάληψη Ευαγγελισμού έχει χωρέσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν περάσει από αυτή. Είναι το σπίτι μας, είναι σημείο συνάντησης, είναι σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την πόλη του Ηρακλείου. Ο κόσμος του Ευαγγελισμού, ως κομμάτι του κινήματος και της τοπικής κοινωνίας, έχει δώσει μάχες για τα επίδικα της εποχής, έχει συμμετάσχει σε αγώνες και θα συνεχίσει να το κάνει. Παραμένουμε από την μεριά της ιστορίας, των καταπιεσμένων και των κατατρεγμένων, των εξεγερμένων και των αγωνιστριών. Ενάντια στην ανάθεση, στην εξατομίκευση, την μιζέρια και την απογοήτευση. Ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και την πατριαρχία. Ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

ΥΓ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γείτονες και στις γειτόνισσες που από εκείνη την μέρα μας έδειξαν την αλληλεγγύη τους, αλλά και όλα τα άτομα που σταθήκατε μαζί μας όλο αυτό το διάστημα και φέρνατε κάθε φορά την σημερινή μέρα ένα βήμα πιο κοντά
Η ανακατάληψη είναι μόνο η αρχή!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα