ΑΘΗΝΑ
16:30
|
07.05.2024
Στις 27 Οκτωβρίου 1943, οι ναζί κατακτητές, περικύκλωσαν την συνοικία και συνέλαβαν 200 πρωτοπόρους αγωνιστές της Αντίστασης. 84 από αυτούς εκτελέστηκαν λίγες μέρες αργότερα.
Το μνημείο,φόρος τιμής στους εκτελεσθέντες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο των Προσφυγικών, όπου αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές, διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο ο Δήμος Πατρέων από κοινού με τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Οι εκδηλώσεις φέτος θα ξεκινήσουν αύριο Σάββατο, 2 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί, με ιστορικό περίπατο στα Προσφυγικά της Πάτρας με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και θα συνεχιστούν την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί, με την εκδήλωση τιμής και μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά, με κεντρικό ομιλητή τον Φώτη Αραβαντινό, πρόεδρο του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.

Θα ακολουθήσει ο Αγώνας Θυσίας, από την πλατεία προς το κτήμα Μουρτζούχου, εκεί όπου εκτελέστηκαν 84 αγωνιστές, από τους οποίους οι 63 είχαν συλληφθεί στο Μπλόκο των Προσφυγικών.

Στις 27 Οκτωβρίου του 1943, οι Γερμανοί ναζί κατακτητές, περικύκλωσαν την εργατική συνοικία των Προσφυγικών και με τις υποδείξεις των κουκουλοφόρων ντόπιων προδοτών, γερμανοτσολιάδων, ταγματασφαλιτών, συνέλαβαν 200 πρωτοπόρους αγωνιστές της Αντίστασης.

Στις 4 Δεκεμβρίου, 84 από τους συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων 63 παιδιά, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ, οδηγήθηκαν στο κτήμα Μουρτζούχου και εκτελέστηκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

139 καταδίκες της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και Α.Τ.

Νότια Αφρική: Κτίριο καταρρέει, δεκάδες οι εγκλωβισμένοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα