ΑΘΗΝΑ
00:58
|
06.05.2024
Μια πολιτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο εμπόλεμο Σουδάν θα τερματιστεί την Κυριακή, μετά από αίτημα των σουδανικών αρχών τον περασμένο μήνα.
Μετά το τέλος της αποστολής, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ελπίζουν να συνεχίσουν να βοηθούν τον λαό του Σουδάν μέσω της παρουσίας διαφόρων ανθρωπιστικών υπηρεσιών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια πολιτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο εμπόλεμο Σουδάν θα τερματιστεί την Κυριακή, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε για τον τερματισμό της μετά από αίτημα των σουδανικών αρχών τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Al Jazeera.

Δεκατέσσερα από τα 15 μέλη του συμβουλίου ενέκριναν το ψήφισμα της Παρασκευής για τον τερματισμό της Αποστολής Ολοκληρωμένης Μεταβατικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν (UNITAMS), ενώ η Ρωσία απείχε.

Από τη Δευτέρα, θα αρχίσει μια τρίμηνη μεταβατική περίοδος που θα επιτρέπει την αναχώρηση του προσωπικού της UNITAMS και τη μεταφορά των καθηκόντων του σε άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ «όπου χρειάζεται και στο βαθμό που είναι εφικτό».

Ενώ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, οι πρεσβευτές του ΟΗΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν απογοήτευση για την απόφαση.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είχε επιλέξει να κλείσει την UNITAMS αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος της Βρετανίας στον ΟΗΕ Τζέιμς Καριούκι, η χώρα του οποίου συνέταξε το ψήφισμα.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε: «Ανησυχούμε σοβαρά ότι μια μειωμένη διεθνής παρουσία στο Σουδάν θα χρησιμεύσει μόνο στην ενθάρρυνση των δραστών των φρικαλεοτήτων με τρομερές συνέπειες για τους αμάχους».

Στο κείμενο, το συμβούλιο εξέφρασε «ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία και την ανθρωπιστική κατάσταση, ιδίως τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τις σοβαρές παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Σουδάν.

Πόλεμος ξέσπασε στις 15 Απριλίου μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) μετά από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με ένα σχέδιο ενσωμάτωσης δυνάμεων ως μέρος της μετάβασης από τη στρατιωτική εξουσία στη δημοκρατία.

Έξι εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν από τότε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 25 εκατομμύρια χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, λέει ο ΟΗΕ.

«Απογοητευτικό»

«Επαναλαμβάνουμε ότι οι σουδανικές αρχές παραμένουν υπεύθυνες για την ασφάλεια και την ασφάλεια του προσωπικού και των περιουσιακών στοιχείων της UNITAMS κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης και καλούμε για την πλήρη συνεργασία τους ώστε να επιτραπεί μια εύρυθμη απόσυρση», δήλωσε στο συμβούλιο ο Βρετανός Καριούκι.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν απασχολεί 245 άτομα, εκ των οποίων 88 στο Πορτ Σουδάν, καθώς και άλλα στο Ναϊρόμπι και την Αντίς Αμπέμπα, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric.

Η UNITAMS δημιουργήθηκε το 2020 για να βοηθήσει στη στήριξη μιας δημοκρατικής μετάβασης στο Σουδάν μετά την πτώση του προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ την προηγούμενη χρονιά.

Όμως, τον Οκτώβριο του 2021, ο δύσκολος δρόμος προς την πολιτική διακυβέρνηση συντομεύτηκε, όταν ο αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.

Στις 15 Απριλίου, πριν υπογραφεί μια συμφωνία για την επανέναρξη της μετάβασης στη δημοκρατία, ξέσπασαν μάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού υπό την ηγεσία του αλ-Μπουρχάν και του RSF, με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν «Χεμενττί» Νταγκάλο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο αλ-Μπουρχάν ζήτησε να απολυθεί ο επικεφαλής της UNITAMS Βόλκερ Πέρθις, ρίχνοντας την ευθύνη για τη βία στους ώμους του. Ο διπλωμάτης τελικά παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο και δεν έχει αντικατασταθεί.

Τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι η αποστολή ήταν «απογοητευτική», η κυβέρνηση στο Χαρτούμ απαίτησε τον άμεσο τερματισμό της, μην αφήνοντας στο ΣΑΗΕ ουσιαστικά άλλη επιλογή από το να αποσυρθεί, καθώς ο ΟΗΕ πρέπει να λειτουργήσει με τη συγκατάθεση της χώρας υποδοχής.

«Επιβεβαιώνουμε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την εποικοδομητική δέσμευση με τον ΟΗΕ ενισχύοντας τη συνεργασία με μια εθνική ομάδα», δήλωσε στο συμβούλιο την Παρασκευή ο Νταφαλάχ Αλχάτζ, απεσταλμένος στο Αλ Μπουρχάν του Σουδάν. Είπε ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι ο παγκόσμιος οργανισμός θα συνεχίσει να προσπαθεί να βοηθήσει τον σουδανικό λαό με τη συνεχή παρουσία διαφόρων ανθρωπιστικών οργανισμών. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο και αυτό που πρέπει να είναι σαφές σε όλους είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν εγκαταλείπουν το Σουδάν», είπε ο Ντουζάρικ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα