ΑΘΗΝΑ
00:58
|
02.05.2024
Το Ιράν προειδοποίησε για «επέκταση του ισραηλινού πολέμου» στην περιοχή εάν οι δυνάμεις του συνεχίσουν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μιλά κατά τη διάρκεια της 10ης Έκτακτης Ειδικής Συνόδου (συνέχιση) 39ης συνεδρίασης ολομέλειας για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη, 26 Οκτωβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν προειδοποίησε για «επέκταση του ισραηλινού πολέμου» στην περιοχή εάν οι δυνάμεις του συνεχίσουν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το Anadolu.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν μίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζοσέπ Μπορέλ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε αργά το Σάββατο το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εάν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το ισραηλινό καθεστώς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη δεν σταματήσουν, το εύρος του πολέμου στην περιοχή είναι πιθανό να βαθύνει και να επεκταθεί», προειδοποίησε ο Αμπντολαχιάν.

Ο Αμπντολαχιάν τόνισε την ανάγκη «να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Σιωνιστικό καθεστώς εναντίον των κατοίκων της Γάζας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η δήλωση, προτρέποντας «τη σημασία της παροχής των απαραίτητων τρόπων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας».

Τόνισε ότι η χώρα του απορρίπτει «τα σχέδια και τις πρακτικές του Ισραήλ να απομακρύνει βίαια τους Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους», αποκαλώντας την ισραηλινή «κατοχή και επιθετικότητα» μεροληπτική προσέγγιση που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Ο Μπορέλ, από την πλευρά του, τόνισε επίσης τη σημασία της μείωσης των εντάσεων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη το συντομότερο δυνατό.

Είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διασφαλίσει τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τους διεθνείς νόμους πολέμου.

«Πιστεύουμε ότι η λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα βρίσκεται στην εστίαση στη διπλωματική οδό», φέρεται να είπε ο Μπορέλ σε δήλωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συμφώνησε επίσης με τον κορυφαίο Ιρανό διπλωμάτη ότι «η συνέχιση των στρατιωτικών επιθέσεων θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της κρίσης».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις και για τη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Νωρίς την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας καθώς τα εμπόλεμα μέρη δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την ανθρωπιστική παύση που διήρκεσε για επτά ημέρες.

Τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 652 τραυματίστηκαν από την Παρασκευή σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Περισσότεροι από 15.200 Παλαιστίνιοι, κυρίως παιδιά και γυναίκες, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου μετά από διασυνοριακή επίθεση της παλαιστινιακής αντιστασιακής ομάδας Χαμάς.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ ανέρχεται στους 1.200.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα