ΑΘΗΝΑ
19:00
|
28.04.2024
Σύμφωνα με το Oxford University Press το «rizz» χρησιμοποιείται μαζικά στο διαδίκτυο, με δισεκατομμύρια προβολές του στο TikTok.
Rizz, η λέξη της χρονιάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είσαι καλός στο να συζητάς ή να φλερτάρεις με πιθανούς συνεργάτες; Αν ναι, μπορεί να έχεις ήδη rizz, και δεν το ξέρεις.

Λέξη της χρονιάς είναι το «rizz» για το 2023 σύμφωνα με το Oxford University Press και σημαίνει η ρομαντική γοητεία ή απλά γοητεία και χρησιμοποιείται κυρίως από νέους. Ήταν μία από τις οκτώ λέξεις σε μια σύντομη λίστα, όλες επιλεγμένες για να αντικατοπτρίζουν τη διάθεση, το ήθος ή τις ανησυχίες για το 2023.

Ο κατάλογος περιορίστηκε σε μια δημόσια ψηφοφορία, πριν οι λεξικογράφοι πάρουν την τελική απόφαση.

Τι είναι το rizz

Η λέξη μπορεί να μην σημαίνει τίποτα για εσάς, αν δεν ανήκετε η Generation Z. Ωστόσο, χρησιμοποιείται μαζικά στο διαδίκτυο, με δισεκατομμύρια προβολές του hashtag «rizz» ειδικά στο TikTok.

Σύμφωνα με το Oxford University Press (OUP), το οποίο εκδίδει το Oxford English Dictionary (OED), ως «rizz» ορίζεται το στυλ, η γοητεία ή η ελκυστικότητα, η ικανότητα να προσελκύεις έναν σύντροφο.

Ο όρος θεωρείται ότι είναι μια συντομευμένη μορφή της λέξης «χάρισμα».

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρήμα «to rizz up», που σημαίνει προσέλκυση, αποπλάνηση ή συνομιλία με κάποιον. Είναι ουσιαστικά μια νεότερη εκδοχή του «παιχνιδιού», που ορίζεται ως ικανότητα να προσελκύεις άλλους σεξουαλικά χρησιμοποιώντας τη γοητεία κάποιου.

Ποιες άλλες λέξεις μπήκαν στη σύντομη λίστα;

  • Beige flag: ένα χαρακτηριστικό που δείχνει ότι ένας σύντροφος ή ένας πιθανός σύντροφος είναι βαρετός ή στερείται πρωτοτυπίας.
  • Situationship: μια ρομαντική ή σεξουαλική σχέση που δεν θεωρείται επίσημη ή καθιερωμένη.
  • Parasocial: δηλώνει μια σχέση που χαρακτηρίζεται μονόπλευρη.
  • Heat dome
  • Swiftie: ενθουσιώδης θαυμαστής της τραγουδίστριας Taylor Swift.
  • Prompt: μια οδηγία που δίνεται σε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, έναν αλγόριθμο κ.λπ., η οποία καθορίζει ή επηρεάζει το περιεχόμενο που δημιουργεί.
  • De-influencing: η πρακτική της αποθάρρυνσης των ανθρώπων από την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων ή της ενθάρρυνσης των ανθρώπων να μειώσουν την κατανάλωση υλικών αγαθών, π.χ. μέσω social media.

Το OUP πρόσθεσε, ότι ένα προσχέδιο ορισμού είναι εκείνο που συντάχθηκε από λεξικογράφους «για τους σκοπούς της εκστρατείας Λέξης της Χρονιάς», προσθέτοντας ότι οι λέξεις χωρίς προσχέδια ορισμοί υπάρχουν ήδη στον OED. Εξήγησε, ότι οι υπόλοιπες λέξεις μπορεί τελικά να προστεθούν στα λεξικά, «μετά από αξιολόγηση της μακροζωίας, της συχνότητας και του εύρους χρήσης τους».

Ο YouTuber και streamer του Twitch, Kai Cenat, πιστεύεται ευρέως ότι έκανε δημοφιλή τον όρο rizz, τον οποίο χρησιμοποιεί με τους φίλους του.

Η χρήση της λέξης συνέχισε να αυξάνεται φέτος και τον Ιούνιο, ο ηθοποιός Tom Holland όταν ρωτήθηκε από το Buzzfeed για το μυστικό του rizz του δήλωσε: «Δεν έχω καθόλου rizz. Έχω περιορισμένο rizz», προτού εξηγήσει ότι κέρδισε την κοπέλα του Zendaya παίζοντας το «long game».Η περσινή λέξη της χρονιάς ήταν «goblin mode» , ένας άλλος όρος αργκό που περιγράφει την τεμπέλικη, ή την προχειρότητα ή την άπληστη συμπεριφορά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα