ΑΘΗΝΑ
08:22
|
28.04.2024
Η Ολλανδία δικάζεται ως συνένοχος στα εγκλήματα πολέμου εναντίον της Γάζας λόγω της εξαγωγής εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ.
Διαδήλωση εναντίον του πολέμου στη Γάζας, Χάγη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολλανδικό δικαστήριο πρόκειται να εκδικάσει μια υπόθεση που κατηγορεί το κράτος της Ολλανδίας για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα λόγω της προμήθειας εξαρτημάτων για ισραηλινά βομβαρδιστικά.

Η υπόθεση που ξεκίνησε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον της Ολλανδίας, η οποία ανοίγει τη Δευτέρα, και υποστηρίζει πως το ολλανδικό κράτος είναι συνένοχος στα εγκλήματα πολέμου λόγω της εξαγωγής εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Τα ολλανδικά παραρτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam υποστηρίζουν ότι «η Ολλανδία συμβάλλει σε ευρείας κλίμακας και σοβαρές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα» επιτρέποντας αποστολές εφεδρικών εξαρτημάτων για ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.

Η δικαστική υπόθεση θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. CET και θα εκδικαστεί η υπόθεση των εναγόντων και η απάντηση των δικηγόρων του ολλανδικού κράτους. Η απόφαση αναμένεται σε δύο εβδομάδες.

Η Ολλανδία φιλοξενεί μια περιφερειακή αποθήκη που αποθηκεύει ανταλλακτικά F-35, ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, τα οποία μπορούν να σταλούν σε άλλες χώρες εταίρους των F-35, όπως το Ισραήλ.

Αρκετές εβδομάδες μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, η ολλανδική κυβέρνηση επέτρεψε την αποστολή εφεδρικών ανταλλακτικών για τα ισραηλινά F-35, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Άμυνας της χώρας Kajsa Ollongren είπε στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP ότι δεν θα σχολιάσει τους ισχυρισμούς πριν από τη νομική διαδικασία στο δικαστήριο της Χάγης.

Αλλά αργότερα, σε επιστολή προς το κοινοβούλιο, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, «δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι τα F-35 εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπιστικών νόμων του πολέμου».

Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται. Το Ισραήλ λέει ότι οι μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτώσει 1.200 Ισραηλινούς και έχουν αιχμαλωτίσει 240.

Όπως και η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, οι Κάτω Χώρες υποστήριξαν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας, σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο.

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν συμμετείχε στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός που ακούστηκαν από ορισμένους ομοτίμους της ΕΕ, όπως το Βέλγιο και η Ισπανία.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα