ΑΘΗΝΑ
08:40
|
08.05.2024
Το αμερικάνικο πολεμικό πλοίο εντοπίστηκε κοντά στον ύφαλο Second Thomas Shoal περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της μιας εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πλοίο του αμερικανικού ναυτικού «USS Gabrielle Giffords» βρίσκεται στη περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, με την Κίνα να κάνει λόγο για παραβίαση των χωρικών υδάτων της, με σκοπό την «διατάραξη της ειρήνης και σταθερότητας της περιοχής».

Το πλοίο εντοπίστηκε κοντά στον ύφαλο Second Thomas Shoal, ο οποίος είναι μέρος του συμπλέγματος των νήσων Spratly, μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της μιας εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων.

Το πολεμικό ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας κινητοποιήθηκε στη περιοχή  με σκοπό την παρακολούθηση του πολεμικού πλοίου «USS Gabrielle Giffords» με την Κίνα να καταγγέλλει τις ΗΠΑ για απόπειρα «παραβίασης της κυριαρχίας» της χώρας, αλλά και για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των βασικών κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις».

Ο αμερικανικός στρατός απάντησε στις κατηγορίες της Κίνας, λέγοντας ότι το πολεμικό πλοίο «διεξήγαγε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις Φιλιππίνες περιπολώντας τη περιοχή, σε αντάλλαγμα για την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες.

Νωρίτερα φέτος οι δύο χώρες ξεκίνησαν μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις από κοινού στη περιοχή, και μόλις πριν δύο μήνες ξεκίνησαν από κοινού αεροπορικές περιπολίες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλικός στρατός ήδη πολεμά στο Ντονμπάς;

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα