ΑΘΗΝΑ
00:26
|
28.04.2024
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα απολύσει το 17% των εργαζομένων της.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο σουηδικός κολοσσός μουσικής ροής Spotify ανακοίνωσε ότι περικόπτει το 17% του εργατικού δυναμικού του, περίπου 1.500 θέσεις εργασίας, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να περιορίσει το κόστος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ντάνιελ Εκ είπε ότι πήρε τη «δύσκολη» απόφαση με την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται «δραματικά».

Το Spotify απασχολεί περίπου 9.000 άτομα και ο κ. Εκ είπε ότι χρειαζόταν «ουσιαστική δράση για την εξυγίανση του κόστους μας» προκειμένου η εταιρεία να επιτύχει τους στόχους της.

Πρόσθεσε ότι κατανοεί ότι οι περικοπές θα ήταν «απίστευτα οδυνηρές για την ομάδα μας».

«Αναγνωρίζω ότι αυτό θα επηρεάσει έναν αριθμό ατόμων που έχουν κάνει πολύτιμες συνεισφορές», είπε ο κ. Εκ. «Για να είμαι ειλικρινής, πολλοί έξυπνοι, ταλαντούχοι και σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι θα μας εγκαταλείψουν».

Το Spotify μείωσε το προσωπικό νωρίτερα φέτος, αλλά αυτά τα σχέδια υπονομεύουν αυτές τις προηγούμενες ανακοινώσεις.

Στα τελευταία του αποτελέσματα, το Spotify είχε αναφέρει κέρδη 65 εκατ. ευρώ για τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο – το πρώτο του τριμηνιαίο κέρδος για περισσότερο από ένα χρόνο – βοηθούμενο από τις αυξήσεις των τιμών και τους υψηλότερους αριθμούς συνδρομητών.

Η εταιρεία τεχνολογίας επεκτείνεται παγκοσμίως καθώς επιδιώκει να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο χρήστες έως το 2030.

Αυτή τη στιγμή έχει 601 εκατομμύρια από αυτπύς, από 345 εκατομμύρια στο τέλος του 2020.

Ο κ. Εκ είπε ότι δεδομένων των πρόσφατων «θετικών» αποτελεσμάτων, οι περικοπές θέσεων που ανακοινώνονται «θα είναι εκπληκτικά μεγάλες» για πολλούς ανθρώπους.

Είπε ότι το Spotify είχε σκεφτεί να κάνει μικρότερες μειώσεις κατά το 2024 και το 2025, αλλά αποφάσισε ότι χρειαζόταν πιο δραστική λύση για τη βελτίωση των οικονομικών της εταιρείας.

Από τότε που κυκλοφόρησε, το Spotify έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για την ανάπτυξη της επιχείρησης και για την εξασφάλιση αποκλειστικού περιεχομένου, όπως podcast που δημιουργήθηκαν από άτομα όπως η Μισέλ και ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ.

Η συμφωνία με τον Χάρι και τη Μέγκαν κόστισε σύμφωνα με αναφορές 25 εκατομμύρια δολάρια και παραδόθηκαν μόλις 12 επεισόδια σε πάνω από δυόμισι χρόνια πριν λήξει η συμφωνία τον Ιούνιο.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του podcast, ο κ. Εκ είπε στο BBC τον Σεπτέμβριο: «Η αλήθεια για το ζήτημα είναι ότι μερικά από αυτά λειτούργησαν, κάποια άλλα όχι».

Η εταιρεία θα ξεκινήσει την ενημέρωση των επηρεαζόμενων εργαζομένων τη Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν περίπου πέντε μήνες αποζημίωση απόλυσης, αποδοχών αδείας και κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης για την περίοδο απόλυσης.

Το Spotify θα προσφέρει επίσης υποστήριξη μετανάστευσης σε υπαλλήλους των οποίων το καθεστώς μετανάστευσης συνδέεται με την απασχόλησή τους.

Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι οι τελευταίες σε μια σειρά απολύσεων που ανακοινώθηκαν στον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος έχει περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μετά από μια έκρηξη κατά τη διάρκεια του lockdown πανδημίας Covid.

Ο βρετανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών BT δήλωσε τον Μάιο ότι θα καταργήσει έως και 55.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες Meta και Microsoft αποκάλυψαν επίσης σχέδια για μείωση του εργατικού δυναμικού τους κατά 10.000 υπαλλήλους φέτος.

Ο κολοσσός διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων Amazon ανακοίνωσε ότι περικόπτει περισσότερες από 18.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο και η μητρική εταιρεία Google Alphabet ανακοίνωσε περικοπές περίπου 12.000 ατόμων.

Οι μικρότερες εταιρείες έχουν επίσης αισθανθεί το τσίμπημα με το Yahoo και το LinkedIn να ανακοινώνουν και οι δύο περικοπές φέτος.

Ωστόσο, η Apple φαίνεται να έχει ανατρέψει την τάση, ανακοινώνοντας ότι θα προσλάβει κάποιο προσωπικό στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα